Egészség

Sokat romlott a budapesti levegő minősége

Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata, kedden jöhet javulás.

Budapesten rövid idő alatt jelentősen romlott a levegő minősége. Továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfő hajnalban az MTI-vel.

A közlemény szerint a jelentős romlást nyolc mérőpont környezetében észlelték. Ezek felénél, Pesthidegkút, Csepel-Királyerdő, Széna tér és a kőbányai Gergely utca térségében a riasztási küszöbértéket is túllépte a levegő szállópor-tartalma, ezzel ismét teljesült a riasztási fokozat első napi feltétele.

Kitértek arra is, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat az utóbbi napokban kis valószínűséggel, de előre jelezte, hogy ha Budapest felett felszakadozna a felhőzet, akkor rövid idő alatt ismét jelentősen romolhat a levegő minősége. A legfrissebb előrejelzés szerint a vasárnap este, hétfőre virradó éjszaka feldúsult szállópor-koncentráció hétfő napközben várhatóan csökkenni fog, de hétfő este ismét romlás várható. Kedden a nap második felében csapadék érkezik, nagyobb részt hó formában. Bár komolyabb szél nem várható, ez javulást ígér.

Tarlós István főpolgármester továbbra is arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a közösségi közlekedést, mérsékelje a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top