Egészség

Budapesten lesz Európa egyik legkorszerűbb sugárterápiás központja

2018 elején adhatják át az Országos Onkológiai Intézet felújított sugárterápiás központját, ahol évente kilencezer daganatos beteg kap besugárzást.

Európa egyik legkorszerűbb sugárterápiás központját ígéri 2018 elejére Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Várhatóan márciusban kezdődik, és az év végére vagy 2018 elejére érhet véget a beruházás, amelynek részeként az Országos Onkológiai Intézet összes régi sugárterápiás berendezését újra cserélik – derült ki a Magyar Idők szombati számából.

Kásler professzor elmondta: hat besugárzókészülékük közül öt már elavult. Kettőt korábban, mintegy másfél milliárd forint értékben saját költségvetésből lecseréltek, hármat pedig a következő hónapokban fognak. 
    
Az utóbbi évek vidéki fejlesztéseivel együtt a magyarországi sugárterápia az európai középmezőny felső részébe kerül. Ennek nagy jelentősége van Magyarországon, ahol vezető halálok a rák, és abban az országos központban, ahol évente kilencezer daganatos beteg kap besugárzást, az összes ilyen terápián átesett páciens majdnem egyharmada.
    
A főigazgató kifejtette: a sugárterápia szerepe az utóbbi években felértékelődött. Megjelentek olyan technológiák, amelyek nagyobb hatásfokkal roncsolják a tumort úgy, hogy közben a korábbinál is nagyobb védelmet lehet biztosítani a körülötte lévő ép szerveknek, szöveteknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top