Egészség

A fogamzásgátló segíthet távol tartani a hüvelyfertőzést

Az orális vagy injekció formájában kapott hormonális fogamzásgátló segítség lehet a hüvelyi fertőzésre különösen fogékony nők számára.

A vizsgálat során a kutatók 330, átlagosan 25 éves olyan nő orvosi kartonját vizsgálták át, akik fél év alatt legalább kétszer keresték fel a helyi nemibeteg-gondozónak megfelelő klinikát. Közülük 133 esetében igazolódott a bakteriális hüvelyi fertőzés. A nők egy részének progesztint, másik részének ösztrogén-progesztin kombinált fogamzásgátlót írtak fel. Előbbi csoportban 58, utóbbiban 34 százalékkal csökkent annak valószínűsége, hogy ismételt bakteriális fertőzés forduljon elő náluk.

Az utóbbi csökkenés ugyan nem számít statisztikailag jelentősnek, de mégis a kombinált fogamzásgátló előnyös hatására utal, vélik a kutatók. Arra azonban mindenkinek felhívták a figyelmét, hogy pusztán a bakteriális hüvelyfertőzés elkerülése miatt ne kezdjen hormonális fogamzásgátlásba.

A hüvelyi fertőzés gyakran visszatérő gond
A hüvelyi fertőzés gyakran visszatérő gond

A hormonális fogamzásgátlók fenti előnyös hatásának magyarázataként a kutatók azt gyanítják, hogy valamiképpen megváltoztathatja a hüvelyi környezetet, illetve hogy kiiktatja a normál menstruációt, ami egyébként szintén valószínűen összefüggésben áll a hüvelyben élő baktériumok összetételének változásaival, és esetleg fogékonyabbá teheti a területet a kórokozó baktériumok megtelepedésére.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top