Egészség

Végre visszahívják a kadmiumtartalmú ékszereket

Bár a kadmium érintése nem veszélyes, gőzei tüdőödémát, csontelváltozást, végső esetben halált is okozhatnak. Kanadában kisebb botrány lett abból, hogy egy bizsukat áruló üzletlánc alig akarta kivonni a forgalomból a kadmiummal szennyezett ékszereit.

A quebeci székhelyű Ardene divatcég olcsó ékszerek forgalmazásával foglalkozik, amiket nem Kanadában, hanem Kínában gyártat, nyilván ezért is olcsó. Meg azért, mert ott még mindig kevésbé foglalkoznak az olyan anyagok mérgező tulajdonságaival, mint például a kadmium. Pedig a kadmium egy közismert méreg, bár az érintése nem veszélyes, viszont gőzei igen mérgezőek, azaz ha rágják, szopogatják, nyalogatják, a méreg könnyen az ember szervezetébe jut.

A 99,6 százalékos kék kadmium háromszög - Fotó: CBC
A 99,6 százalékos kék kadmiumháromszög – Fotó: CBC

Az Ardene ékszereiben, amiket főleg tizenéves kislányok vásárolnak, még tavaly januárban mutatott ki jelentős kadmiumszennyezést Kanada egyik fogyasztóvédelmi műsora is, a CBC Marketplace. Akadt olyan ékszer, a kék háromszög, aminek 99,6 százalékos volt a kadmiumtartalma. Ez a valaha mért legmagasabb érték Kanadában.

Az üzletlánc korábban azért nem vonta ki a forgalomból az ékszereket, mert vitatta a vizsgálati eredményeket. Független szakértőt fogadott, de az újonnan elvégzett tesztek sem mutattak mást, mint hogy életveszélyes ékszereket forgalmaz a cég. Az Ardene csak ezek után volt hajlandó eltüntetni a boltokból az erősen toxikus csecsebecséket és megígérte, hogy új beszállítók után néz.

CBC

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top