Egészség

Kampány indul a kórházi fertőzések ellen

Kampányt indít a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kórházi fertőzések ellen. Arra kérik az embereket, hogy osszák meg azokat az eseteket, amelyekben ők vagy családtagjuk kórházi fertőzés áldozatai lettek.

Ismét akcióba lép a TASZ, ezúttal a kórházi fertőzések ellen indítanak támadást, amihez az első lépésként a kórházi fertőzéssel kapcsolatos eseteket gyűjtik össze a betegektől. Honlapjukon azt kérik, hogy osszák meg személyes történeteiket a tasz.hu/korhazifertozes oldalon. Az összegyűlt eseteket a TASZ csoportosítva, név nélkül elküldi az ÁNTSZ-nek, remélve, hogy a hatóság majd a konkrét ügyek alapján vizsgálatokba kezd majd, és remélhetőleg szankcionál is.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a betegek panaszait nem egy független intézmény, hanem az adott kórház igazgatója bírálja el. A kártérítési perek évekig húzódnak, és nehéz bizonyítani a kórházi fertőzés tényét. A TASZ azért az ÁTNSZ-hez fordul, mert az intézmény feladata biztosítani a kórházak szakszerű és jogszerű működését.

“A kórházban elkapott fertőzésnek ma akkora az esélye, hogy az már álláspontunk szerint a biztonságos betegellátáshoz fűződő alapvető jogot sérti. Az pedig, hogy nincs lehetőség hatékony jogorvoslatra, szintén alapjogsértő” – olvasható a TASZ honlapján

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top