Egészség

5 dolog, amit sose mondj egy depressziós embernek

A mentális betegségeket még mindig hajlamosak lehetünk félvállról venni, és azt gondolni, a depresszió csak egyszerű tartós rosszkedv. Ismerjük el, hogy a depresszió is egy súlyos betegség, és próbáljuk támogatni az illetőt, ahelyett, hogy ilyeneket mondanánk neki.

1. Másoknak rosszabb problémái vannak, mint neked…

De ez sajnos nem segít a depressziós ember problémáin. Helyette inkább mondd ezt: “Sajnálom, hogy rosszul vagy. Segíthetek valamiben?”

2. Nyugi, holnapra jobb lesz!

A depresszió nem múlik el egyetlen éjszaka alatt – mint mondtuk, valódi kezelést kívánó betegség. Helyette inkább mondd ezt: “Lépésről lépésre le fogod gyűrni – itt vagyok, ha bármire szükséged van!”

3. Az élet szívás

És ez hogy segít bárkinek is? Valójában egy ilyen mondat csak rosszabbá teszi a dolgokat. Helyette inkább mondd ezt: “Sajnálom, hogy keresztül kell menned ezen.”

5 dolog, amit sose mondj egy depressziós embernek

4. Az élet megy tovább…

Az lehet, csak elég keservesen, ha az embernek közben minden nap meg kell küzdenie a depresszióval. Helyette inkább mondd ezt: “Az életben van még egy csomó jó dolog is!”

5. Tudom, milyen ez, nekem is volt egyszer depresszióm

Még egyszer: nem rosszkedv, nem pocsék nap – betegség. Ez nem olyan, hogy van egy depressziós napod, másnap pedig már minden oké. Helyette inkább mondd ezt: “Nem tudom elképzelni, min mész keresztül, de megpróbálok segíteni neked, ahogy tudok.”

 

BrightSide

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top