Egészség

Hízékony, sportos, vékony? – Ezek az ideális gyakorlatok az alkatodhoz

Ahány nő, annyi személyiség, és annyi forma! Közeleg a jó idő, így ha szeretnéd tudni, hogy formálhatod leghatékonyabban az alakod, íme, egy kis segítség!

Nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz, mert lehet, ami a barátnődnek hatékony, nálad nem feltétlen válik be. Találd meg a hozzád illő sportot, és hozd magad formába!

Hízékony, sportos, vékony? - Ezek az ideális gyakorlatok az alkatodhoz

 

Alma testalkat

Ha anyagcseréd lassú, és egy keksztől is úgy érzed, máris híztál, minden bizonnyal ebbe a típusba tartozol. A végtagjaid rövidek, formáid kerekdedek, így már 1-2 kiló plusz is meglátszódhat rajtad, de ugyanilyen könnyen is izmosodsz. Mivel szervezeted hajlamos nagyobb mennyiségű zsír elraktározására, ami főként a combodon, fenekeden és a hasadon jelenik meg, érdemes odafigyelned nemcsak a mozgásra, de az étkezésre is: csökkentsd a szénhidrát mennyiségét, és növeld a rostban gazdag ételek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztását!

Heti 3-4 edzéssel elérheted a célod, ha sok kardió mozgást építesz be, és kevesebb erőgyakorlatot! Ez azért fontos, mert kardió mozgás nélkül nem fogyni fogsz, hanem erősödni, vaskosodni. A legjobb, ha biciklizéssel, futással zárod az edzéseket, így szervezeted még a mozgás után is folytatni fogja a zsírégetést, kiegészítésként pedig nyirokkeringést segítő edzést is beiktathatsz!

Sportos testalkat
Alapvetően nagyon könnyen építesz izmot, gyors az anyagcseréd, így rendszeres mozgás mellett viszonylag kicsi az esélye az elhízásnak nálad. Testalkatod is az egyik legszerencsésebbnek mondható: a hasad lapos, a csípőd keskeny, a vállad széles. Ha azonban nem figyelsz az étkezésedre, hamar felkúszhatnak rád a kilók, de jó hír, hogy viszonylag hamar le is tudod adni. A kiegyensúlyozott étrendhez 20% zsír, 30% fehérje és 50% szénhidrát az ideális arány számodra.

Mivel szinte minden sporthoz megvan a fizikai adottságod, így bátran válogathatsz! A legjobb, ha súlyzós edzéseket kardióval kombinálod, de ha nem szereted az edzőtermeket, próbáld ki a szabadtéri sportokat! Arra azonban figyelj, hogy minden izmodat egyenletes terhelés érje, hogy az alakod arányos legyen.

Hízékony, sportos, vékony? - Ezek az ideális gyakorlatok az alkatodhoz

 

Fiús, modell testalkat

Ha modell alkat vagy, minden bizonnyal nincs sok problémád az alakoddal: a vállad kicsi, a medencéd keskeny, végtagjaid hosszúak és karcsú vagy. Mivel gyors anyagcserével ajándékozott meg az anyatermészet, ezért szinte nem is ismered a túlsúly problémáját, de izmot is nehezen szedsz magadra.

Számodra az az ideális, ha a kardió mozgás mellé erősítő edzéseket is végzel: például a futás után menj el edzőterembe, eddz súlyokkal, hogy növeld az izomzatod tömegét. Ha kitartó vagy, neked lehetnek a legszebb idomaid, de az étkezésre is ügyelj: fontos a megfelelő mennyiségű, és persze minőségű étel- és kalóriabevitel, hogy a tested erősödjön, és ne pedig fogyjon!

 

Olvass még inspiráló fogyástörténeteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top