Egészség

Szabályosan elolvasztja a daganatokat az úttörő kezelés

A génterápia, ami a szervezet saját sejtjeit küldi harcba a rákos sejtek ellen, a kísérletben résztvevők harmadánál visszafordította a betegséget.

“A fantasztikus eredmény még minket is meglepett – nyilatkozta a Telegraph című brit lapnak dr. Fred Locke, a tampai Moffit Rákkutató Központ specialistája. A szakértő hozzátette, a kísérletben résztvevő 101 önkéntes kivétel nélkül mind előrehaladott daganatos betegségben szenvedett a génterápia kezdetekor. “Nem maradt más választásuk, csak a kísérleti kezelés.”

Dr. Locke a lapnak elmondta, kollégái csak “élő gyógyszerként” emlegetik a génterápiát, ami tulajdonképpen a szervezet saját sejtjeit küldi harcba a daganatok ellen. “A kezelést azzal kezdjük, hogy a páciens véréből kiszűrjük az úgynevezett T-sejteket, genetikailag módosítjuk őket, hogy képesek legyenek felismerni a daganatokat, majd visszajuttatjuk a szervezetbe.”

A szakember szerint a daganatok egyik fő sajátossága, hogy át tudják játszani a szervezet saját védelmi rendszerét, a génterápiás kezelés ellen azonban hatástalanok. Nem véletlen, hogy a terápia fantasztikus számokat produkál: a 101 résztvevő 36 százalékánál a betegséget sikerült teljes egészében visszafordítani az orvosoknak. 10-ből 8 páciensnél a daganatok rohamosan zsugorodni kezdtek.

Úttörő kezelés segíthet az előrehaladott rákos betegeken

Közéjük tartozik a 43 éves Dimas Padilla is, aki tavaly augusztusban kapta meg az úttörő kezelést, a betegsége pedig azóta visszavonulóban van. “Azután jelentkeztem önkéntesnek, hogy kiderült, a kemoterápia nem használ a betegségem ellen. Az orvosok közölték velem, hogy nincs semmi, amit tehetnének értem, én pedig egyfolytában azon gondolkodtam, hogy fogom megmondani a szeretteimnek, hogy haldoklom.”

A kezelés után Dimas a saját szemével nézte végig, ahogy a teste különböző pontjain lévő daganatai szép lassan eltűnnek. “A kezelés megmentette az életemet” – nyilatkozta. Dr. Locke is elismeri, az eredmények lenyűgözőek, ennek ellenére elismeri, még sokat kell dolgozniuk ahhoz, hogy a génterápia mindenki számára hozzáférhető gyógymód legyen. Első lépésként az áprilisi American Association for Cancer Research éves konferenciáján mutatják be az elért eredményeiket.

Olvass még többet a rákgyógyításról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top