Egészség

Magyarországon alig derül ki, ha problémás egy gyógyszer

Mivel kevesen jelzik a gyógyszer esetleges mellékhatásait, valakinél néha hónapokig nem derül ki, hogy az egyre súlyosabb panaszokat egy rendszeresen szedett orvosság okozza.

Bár a betegek az elmúlt években tájékozottabbak lettek, a gyógyszerészek és az orvosok nem mindig jelentik, ha problémát tapasztalnak egy gyógyszerrel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Mint írják, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) legfrissebb adatai is azt mutatják, hogy Magyarország jelentős lemaradásban van e területen. A 2015 májusi adatok szerint míg az Egyesült Államokban egy év alatt 920 ezernél is több mellékhatás-bejelentés érkezett az illetékesekhez, addig ez a szám Franciaországban közel 236 ezer, Magyarországon 1493. Egymillió lakosra így az Egyesült Államokban 2933 bejelentés jutott, Franciaországban 3593, míg hazánkban csak 151.

A gyógyszerészek számára kötelező, hogy jelentsék a mellékhatásokat az OGYÉI-nek, de ezt a betegek is megtehetik. Ha ugyanis gyakrabban fordul elő egy ismert mellékhatás, vagy újak jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy újra kell vizsgálni a terméket vagy változtatni a betegtájékoztatón; szélsőséges esetben az engedélyt is visszavonják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top