Egészség

Laborban vizsgálják, rosszabb minőségűek-e a hazánkban kapható élelmiszerek

Rendkívüli ellenőrzést rendelt el a földművelésügyi miniszter.

Laikus kóstolók helyett akkreditált laboratóriumban, erre a feladatra szakosodott ellenőrök hasonlítják össze a multinacionális élelmiszergyártók hazánkban kapható termékeit a nyugati országokban kapható árukkal – mondta a Magyar Időknek Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (Nébih) száz terméket hasonlítanak majd össze  a Nyugat-Európában kapható, azonos márkanéven forgalmazott árukkal. Érzékszervi vizsgálatokat végeznek, de ellenőrzik a jelölést és az összetevőket is. 

A földművelésügyi miniszter azért rendelt el rendkívüli vizsgálatot, mert hazai hatósági vizsgálatokon kiderítették, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait.

Mint arról korábban mi is hírt adtunk: a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – V4) mellett Románia és Bulgária is felléphet az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének ügyében.

“A vizsgálat legfőbb célja az, hogy tájékoztatni tudjuk a vásárlókat arról, melyek azok a termékek, amelyekhez jó minőségben hozzájutnak a hazai boltokban is, illetve melyek azok az élelmiszerek, amelyekkel becsapják őket a multinacionális gyártók” – fogalmazott Zsigó Róbert, aki szerint elképzelhető, hogy az érintett tagállamok együtt nyújtják majd be a vizsgálatok eredményeit az Európai Bizottságnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top