Egészség

Kanyaróveszélynek kitéve dolgoznak a hódmezővásárhelyi kórházban

A fontossági sorrendben csak később következik a potenciálisan kanyarós betegeket ellátó egészségügyi dolgozók védelme.

Bár Makóról többek között hozzájuk irányítják a betegeket, a vásárhelyi kórház dolgozói még sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a kanyaró ellen – írja a Délmagyar. A kórház sebészeti osztályának rezidense, Sipka Balázs ezért levelet küldött Oroszi Beatrixnek, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójának.

A kórház dolgozói mindössze a látogatási tilalomban, az alapvető higiénés szabályok betartásában, valamint az orr-szájmaszk viselésében bízhatnak, ezek azonban nem jelentenek teljes védelmet a kanyaró ellen.

Az országos tiszti főorvos szerint veszélyeztetettek azok az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el. Közülük azoknak, akik 1969 és 1989 között születtek, és nem tudják igazolni két MMR oltás meglétét, a Romániával határos megyékben MMR oltást kellene kapniuk

Oroszi Beatrix a rezidens kérdésére azt válaszolta, hogy jelenleg a járvány helyben történő elfojtása, az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme az elsődleges, és a fontossági sorrendben csak a következő lépés lesz a hódmezővásárhelyi kórházban dolgozók, illetve a hozzájuk hasonló helyzetben lévő egészségügyisek védelmének megerősítése, amire már tervek készülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top