Egészség

Abortusztabletta-ügy 2017-ben – Kérdések és válaszok

A világ számos országában a nők maguk dönthetnek, hogy műtéti terhességmegszakítást választják-e, vagy az abortusztabletta lehetőségével élnek. Nézzük, Magyarországon most mi a helyzet ez ügyben.

Sok a vita Magyarországon az abortusztabletta forgalomba hozatala körül. A támogatók nem értik: ha az abortusz, bizonyos feltételek mellett ugyan, de engedélyezett hazánkban, miért nem elérhető annak minden formája? A műtéti terhességmegszakítás mellett ugyanis, létezik az ún. abortusztabletta, amit a terhesség korai szakaszában alkalmaznak. A szomszédos Ausztriában is alkalmazzák az abortusztablettát, biztonságosan. 

Hogyan hat az abortusztabletta?

Az abortusztabletta Ausztriában használt változata többkomponensű: egyrészt blokkolja a terhesség megfelelő előrehaladásához szükséges progeszteron, a sárgatesthormon hatását, melynek következtében megszakad a terhesség, mintha egy spontán vetélés történne, másrészt a prosztaglandin hormonnal előidézi a petezsák kilökődését is.
Mindez orvosi felügyelet mellett hajtható végre, hiszen a folyamat erős fájdalommal, görcsökkel és vérzéssel jár.

Abortusztabletta-ügy 2017-ben - Kérdések és válaszok

Mennyiben más az abortusztabletta a műtéthez képest?

A korai terhesség 9. hetéig lehet csak alkalmazni az abortusztablettát, míg a műtéti beavatkozás a 12. hétig engedélyezett, ha egyéb egészségügyi problémák nem állnak fenn. A legfőbb szempontként azt említik, hogy az abortusztabletta alkalmazása esetén a nők nem veszítik el testük feletti uralmat, az altatással szemben végig tudatában vannak a történéseknek. Ráadásul a terhesség korai szakaszában beavatkozni kevésbé terheli meg a nőket mind fizikailag, mind lelkileg, a későbbi teherbeesésre pedig semmilyen káros hatással sincs.

Elérhető-e az abortusztabletta Magyarországon?

A válasz röviden: nem. Az abortusztabletta használata nem engedélyezett, regisztrálták ugyan, de forgalomba hozatali engedélyt nem kapott. Ezt azzal indokolják, hogy hazánkban még nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű klinikai tapasztalat az abortusztabletta biztonságos használatához. Pedig sokan az abortusztablettát választanák nálunk is a műtét helyett. A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) nyílt levélben fordult az államtitkársághoz, hogy megtudja, milyen indokokra hivatkozva nem engedélyezik az abortusztablettát, amivel a nők saját testük feletti rendelkezésének jogát vonják kétsége.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top