Egészség

Kínában még az oltóanyagot is hamisítják

Kiterjedt oltóanyag-maffiát lepleztek le a kínai hatóságok.

A szervezet nem aprózta el: az illegális oltóanyagbizniszben több százan vettek részt, összesen 24 tartományra és városra terjedt ki a működésük. A boltot egy asszony meg a lánya vezette.

A 2001 óta virágzó üzletet vivő asszony és a lánya – mindketten letartóztatásban vannak – legális és illegális forrásokból egyaránt szerzett be oltóanyagot, majd azt magas áron továbbadták illegális ügynököknek vagy helyi egészségügyi központoknak. A 88 millió dollárnyi oltóanyagot nem megfelelően hűtve tárolták, ahogy a szállítás sem volt a szabályoknak megfelelő.

Az érintett oltóanyagok között sokféle betegség, köztük a járványos gyermekbénulás, agyvelő- és agyhártyagyulladás, hepatitisz, mumpsz, veszettség elleni oltások találhatók. A lehetségesen romlott oltóanyag okozhatott halálesetet és maradandó károsodást is.

Egyelőre nem tudni, hányakat érint az oltóanyag-botrány
Egyelőre nem tudni, hány áldozata van az oltóanyagbotránynak

A felháborodás különösen annak szól, hogy bár a hatóságok tavaly április óta tudtak a maffiáról, csak egy hete tárták az ügyet a nyilvánosság elé, és kezdték meg a lehetséges áldozatok felkutatását. Hétfőn kiderült, hogy meghalt egy kisfiú oltás következtében, és bár a hatóságok állítják, hogy a két esetnek nincs köze egymáshoz, a felháborodás nem akar csillapodni.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top