Egészség

Endometriózis, a rejtélyes betegség

Egyre több nő szenved az endometriózisnak nevezett betegségtől, mely a méhnyálkahártya jóindulatú, de rendellenes elváltozását jelenti. Kóros esetben meddőséget is okozhat, figyeljünk hát a jelekre!

A méhnyálkahártya (endometrium) szövetei a méhen kívülre is kijutnak, az egész kismedencében szétszóródhatnak (petefészekben, petevezetőben), szélsőséges esetben még távolabbra is, ezzel okozva az endometriózis nevű betegséget. A méhnyálkahártya szövetei vándorlásának okát a mai napig nem sikerült megnyugtatóan feltárni, így az endometriózis gyógyításának menete sem egyértelmű.

Mivel azonban a méhnyálkahártya szövetei bárhol is helyezkednek el a kismedencében, hasonlóképpen reagálnak a szervezet hormonális változásaira, a ciklus kezdetekor elkezdenek megvastagodni, majd megtermékenyített petesejt hiányában, vérzés kíséretében ezek a szövetek kilökődnek. Távozni azonban nem tudnak, így cisztákat okoznak a hasüregben, hegek és összenövések alakulhatnak ki a hasüregi szervek között, ez komoly fájdalommal járhat, és csak műtéti úton korrigálható.

Az endometriózis jellemző tünetei

Endometriózis a rejtélyes betegség

Endometriózis kezelése

Sajnos az endometriózis természetéről alkotott képünk hiányossága miatt jelenleg csak a tünetek kezelése folyik. Az biztos, hogy olyan nőknél, akik már szültek, sokkal kisebb az endometriózis esélye, mint azoknál, akik már produktív korban vannak, de még babavállalás előtt állnak.
Első körben általában a sebészeti beavatkozás jellemző: az endometriózis okozta hasüregi csomók, összenövések kezelése, majd fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentő szerek, esetleg hormonális készítmények szedése. Sajnos ezek együttes alkalmazása sem garancia a gyógyulásra, hiszen az endometriózis kiújulásának esélye elég komoly.
Kiegészítő, alternatív gyógykezelésként sokan számolnak be pozitív eredményekről homeopátiás készítmények, speciális diéta vagy akupunktúra alkalmazását követően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top