Egészség

Meg fogsz lepődni: ezt jelenti az üdítőitalok címkéjén a leírás

Nem kell túlzottan szemfülesnek lennünk, hogy észrevegyük, mennyi felirat borítja az üdítőitalokat. Te tudod, mit jelent pontosan, hogy egy ital energiaszegény? És hogy csökkentett energiatartalmú? Utánajártunk!

Gyakorlatilag nap mint nap találkozunk az élelmiszerek és az üdítőitalok címkéjén található feliratokkal: vannak energiaszegény, csökkentett energiatartalmú, energiamentes, cukormentes italok. De mit jelentenek pontosan ezek a meghatározások? Vegyük végig:

Meg fogsz lepődni: ezt jelenti az üdítőitalok címkéjén a leírás

Energiaszegény

Egy üdítőt akkor hívunk energiaszegénynek, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal /100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal /100 ml határértéket a folyadékok, üdítők esetében. 

Például a paradicsomot (18 kcal / 100 g), a karalábét (27 kcal / 100 g), a répát (41 kcal / 100 g) és a burgonyát (77 kcal / 100 g) már száműznünk kell a kategóriából. Ezek – a törvény szerint – nem energiaszegény élelmiszerek.

Csökkentett energiatartalmú

Csökkentett energiatartalmúnak számít egy termék, ha az energiaértéke legalább 30 százalékkal csökkentett. Ez például az üdítőknél azt jelenti, hogy a felhasznált cukormennyiséget csökkentik, kevesebb cukorral készítik, így az ital kevesebb kalóriát is tartalmaz. A csökkentés mértékét fel is tüntetik a csomagoláson, például 30 százalékkal csökkentett cukortartalommal vagy energiatartalommal.

Energiamentes

Egy élelmiszer energiamentes, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal / 100 ml határértéket. Ilyen élelmiszer a Coke Zero vagy a víz, az üres kávé és az üres tea.

Meg fogsz lepődni: ezt jelenti az üdítőitalok címkéjén a leírás

Alacsony cukortartalmú

Ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g / 100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében, akkor alacsony cukortartalmú élelmiszerekről, üdítőkről beszélünk. 

Cukormentes

Egy üdítőital abban az esetben cukormentes, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g / 100 g, illetve a 0,5 g / 100 ml határértéket. Az az üdítő, amin fel van tüntetve, hogy kalóriamentes vagy zérókalóriás, az nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Az élelmiszer, üdítőital nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő mondatot fel kell tüntetni: “TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

Light/lite

Az élelmiszer és az üdítőital abban az esetben “light” illetve “lite” (azaz könnyű), amennyiben az eredeti élelmiszerrel vagy hasonló termékekkel összehasonlítva legalább 30 százalékkal csökkentették az energiatartalmát.

Csökkentett cukortartalom

Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30 százalékkal kevesebb cukrot kell tartalmaznia az ilyen megnevezéssel ellátott terméknek.

A cikket szponzorálta a Coca‑Cola Magyarország Szolgáltató Kft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top