Egészség

Így csillapíthatod az aranyeret – 6 módszer

Az aranyér sokakat érintő kellemetlenség, terhesség és szülés miatt szinte minden nő megtapasztalja, legalább átmenetileg, de a férfiakat sem kíméli. Sajnos még mindig nem beszélünk róla eleget, az emberek pedig nem tudják, hogy mit kockáztatnak azzal, ha nem törődnek a betegségükkel!

Az aranyér a végbélnyílás körül lévő erek falának elvékonyodása, gyulladása, a pangó vérkeringés miatt kialakuló kellemetlen, vérző, viszkető, esetenként súlyos fájdalmakat okozó elváltozás, ami legrosszabb esetben műtéti kezelést igényelhet. Mindenképpen jobb tehát megelőzni, ha mást nem, hát a kiújulását.

Aranyered van? Egyél sok rostot!

Az aranyér nagyobb valószínűséggel lép fel azoknál, akiknek renyhe a bélmozgásuk. Ez megelőzhető rostban gazdag táplálkozással, ami ugyan a gázképződést is fokozhatja, de az aranyérnél az is jobb.

Igyál sok vizet!

Az elegendő folyadék szintén az egészséges emésztés és bélmozgások fenntartása végett fontos.

Aranyér ide vagy oda, mozogni kell!

A testmozgás a belek mozgására is jótékony hatású, de akinek már aranyere van, kerülje az erős haspréssel és az alsó medencei izmok erőltetésével járó mozgásokat.

Ne tömd magad hashajtókkal!

Aranyér esetén sokan nyúlnak hashajtóhoz, hogy enyhítsenek a székeléskor jelentkező fájdalmaikon, de ez is a visszájára sülhet el, ha olyan hashajtót választasz, ami a felerősített bélmozgások révén nagy erővel préseli a székletet az aranyeres felülethez.

Aranyérrel minden alkalom kínszenvedés lehet
Aranyérrel minden alkalom kínszenvedés lehet

Ne tartsd vissza!

Amikor menni kell, akkor menj – ez az egyik legegyszerűbb módja az aranyér elkerülésének. És ha már ott vagy, mindenképpen kerüld az erőlködést.

Erősítsd a végbél körüli izmokat!

Akinek sokat kell ülnie, ülés közben is tehet az aranyér ellen: rendszeres időközönként 10-20 alkalommal szorítsd össze, majd ernyeszd el a záróizmaidat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top