Egészség

Ügyvédkommandók védik a kórházakat a műhibaperekben

Beteg legyen a talpán, aki műhibapert merészel indítani egy egészségügyi intézmény ellen!

Harcedzett ügyvédekkel erősítette jogász csapatát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), hogy kevesebb műhibapert veszítsenek a kórházak – tudta meg a Népszava.

Hazánkban évente nagyjából  300-500 műhibaper indul, ebből 150-180 állami kórházak ellen. A legtöbb pert főként kórházi fertőzések, szülészet-nőgyógyászati vagy sebészeti beavatkozási hibák, diagnosztikai tévedés, illetve betegtájékoztatás elmaradása miatt indítják. Jelenleg összesen 8-13 milliárd forintos kárigényük van a betegeknek műhibák miatt állami intézményekkel szemben, a kórházfenntartó szerint viszont ezeknek csak 15 százalékát ítélik meg jogerősen a bíróságok. A felelősségbiztosítások csak néhány millió forintig vállalják át a büntetéseket, a többit a gyógyításra szánt összegből kell fizetniük az intézményeknek. A lapnak nyilatkozó kórházigazgatók szerint elvileg a hibázókra háríthatnák a kártérítés megfizetését, de gyakorlatban ez csak ritkán fordul elő.

A kórházak bármikor kérhetik a most létrehozott ügyvédkommandók segítségét. Emellett a műhibaperekkel kapcsolatos új állami felügyeleti rendszer részeként egy adatbázis is létesült, ahová az ítéleteket, a szakértői véleményeket gyűjtik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top