Egészség

“Négy hét után ma először mostam meg a hajam” – döbbenetesen őszinte poszt a depresszióról

Katelyn május 7-én tett közzé posztot arról, hogy depressziója mit jelent számára a mindennapokban. Két nap alatt több mint 200 ezren osztották meg a sorait.

A vírusszerűen terjedő, brutálisan őszinte poszt szerzőjéről, Katelyn Marie Toddról nem sok mindent tudni. Annyi azonban biztos, hogy komoly depresszióban szenved, ami időről időre átveszi az irányítást az élete felett. Többek között erre utal, hogy Katelyn a poszt közzétételét megelőző négy hétben a haját sem fésülte ki.

Ma megfésültem a hajam. Négy hét után először. Koszos volt már, és össze is tapadt. […] Sírtam, miközben mostam, mert már el is felejtettem, milyen érzés, mikor az ujjaimmal végigsimítom a tincseimet. A fogaimat is megmostam ma. Egy hét után először. Az ínyem vérzett. Vörös volt a víz a mosdóban. Emiatt is sírtam.

Így kezdte Katelyn a posztját, amelyet alig két nap alatt 240 ezren osztottak meg, és több százezren kommenteltek. A legtöbben együttérzésüket fejezték ki a fiatal nőnek, mások arra biztatták, hogy ne adja fel, hiszen ezek az első lépések a javulás felé. És olyanok is írtak neki, akik pontosan tudják, min megy keresztül, mert voltak hasonló helyzetben.

 “A depresszió egyáltalán nem valami szép dolog. A személyes higiénia elhagyása, piszkos edények és a túl sok fekvés miatt zsibbadt test jellemzi” – írta Katelyn, aki szerint a depresszióra túlságosan is jellemző, hogy az embernek elfogynak a barátai. Neki például három barátja maradt, akik elmondása szerint egy szent türelmével viselik betegségét.

A depresszió az, amikor addig sírsz, amíg nem marad könnyed. Amikor addig nézed a padlót, amíg már ég a szemed, mert közben elfelejtettél pislogni. A depresszió az, mikor sírva fakadnak a szeretteid, mert azt hiszik, már nem szereted őket, hiszen eltávolodtál.

Katelyn posztjában mindenkitől azt kéri, hogy legyenek megértőek depressziós szerettükkel vagy ismerősükkel.

“Nézzétek el nekik, hogy nincs erejük takarítani, elmenni bulizni vagy gondoskodni magukról. De ami ennél is fontosabb, kérlek bennetek, vegyétek őket komolyan, ha beszélnek veletek a depresszióról. Mert ez azt jelenti, hogy próbálnak felülkerekedni rajta. Esküszöm, hogy így van. Látjátok? Én is megfésülködtem ma.

Olvass még többet a depresszióról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top