Egészség

Tudod, kinek a szeme pislog a Google mai logójában?

A keresőcég mai rajzos logójában Ferdinand Monoyer születésének 181. évfordulóját ünnepli. De tudod, ki volt ő, és miről ismert?

Ferdinand Monoyer 1836. május 9-én született a franciaországi Lyonban. A Strasbourgi Egyetem orvostudományi karán orvosi fizikából diplomázott tanársegédként 1871-ben. Egy évvel később pedig már a Nancy Egyetem orvostudományi karán a szemészeti klinika igazgatója volt 1877-ig. Ezután 1909-ig szülővárosában, a Lyoni Egyetem orvostudományi karán az orvosi fizika professzoraként dolgozott.

Ferdinand Monoyer és a mai Google Doodle (Forrás: Wikipedia/Google)
Ferdinand Monoyer és a mai Google Doodle (Forrás: Wikipedia/Google)

Legfőbb alkotása a szemészet területét érintette, ugyanis ő vezette be a dioptria fogalmát 1872-ben. A dioptria a geometriai optika lencsékre jellemző mennyisége. Értéke a vizsgált lencse méterben mért fókusztávolságának reciprokával egyenlő.

Figyeld a táblát! (Forrás: Google)
Figyeld a táblát! (Forrás: Google)

Monoyer azonban emellett a szemészeti vizsgálatoknál használt Monoyer-táblát is kifejlesztette. Ez az a tábla, amelyen különböző nagyságú betűk szerepelnek (az újabb verziókon már számok és ábrák is feltűnhetnek). A szemészek ennek alapján állapítják meg, hogy a páciensek szeme mennyire jó vagy rossz.

Ott hagyta a keze nyomát a táblákon :)
Ott hagyta a keze nyomát a táblákon 🙂

Érdekesség, hogy a névadó orvos saját nevét is elrejtette a tábla két oldalán. A bal oldalon alulról felfelé a Monoyer, a jobb szélen a Ferdinand szavak olvashatóak ki a betűkből.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top