Egészség

Ne használd ezt a kínai csészét, mérgező

Interneten árusítják azt a kínai csészét, amelynek használata során mérgező anyagok szabadulnak fel. Ha vásároltál a csészéből, ne használd a továbbiakban – figyelmeztet a Nébih.

A RASFF (Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere) értesítette az Európai Unió tagállamait a veszélyes, mérgező anyagot tartalmazó kínai csészék visszahívásáról. A “bambusz” elnevezésű műanyag csészék esetében ugyanis az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehidkioldódást mért a német hatóság.

Az interneten árusított csésze leírása szerint hőálló és 100 százalékban természetes bambuszrostból készítették, de ez valójában nem igaz, mert a csészéket karbamid-formaldehid gyantából álllították elő, bambuszt csupán por formájában, töltőanyagként tartalmaznak.

A RASFF szakemberei magas hőmérsékleten (70 °C) ecetsavval vizsgálták a csészéket, s ennek során a termék anyaga bomlásnak indult, repedések keletkeztek rajta, ráadásul jelentős mennyiségű formaldehid szabadult fel.

Mérgező az interneten vásárolható kínai csész
Mérgező az interneten vásárolható kínai csésze

A mérgező anyagot tartalmazó kínai csésze

  • a termék elnevezése: bambuszcsésze, 400 ml
  • átmérője: 8,5 cm
  • cikkszáma: 33387
  • egyéb: 2015. december 7. és 2017. május 4. között vásárolt csészék

A vonatkozó bizottsági rendelet alapján a formaldehid specifikus kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált bögrékben ezzel szemben 720-770 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai vizsgálat alapján a a kínai csészék rendeltetésszerű használata során olyan mennyiségű formaldehid oldódhat ki, ami veszélyeztetheti az emberi egészséget – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top