Egészség

5 jó tanács, amivel meghosszabbíthatod az életed

Az Európai Uniót és az OECD országokat tekintve is azok közt az országok közt vagyunk, ahol az egyik legalacsonyabb a várható élettartam. Pedig az életet meg lehet hosszabbítani, pusztán arra kell odafigyelni, hogy a problémákat megelőzzük, és ne jussunk el oda, hogy megoldani kelljen őket.

A várható élettartamot tekintve a visegrádi országok közül mindenhol kedvezőbbek a születéskori kilátások, mint Magyarországon, és szinte ugyanígy van ez az OECD országok közt is, ahol csak Mexikót előzzük meg. Magyarországon a születéskori várható átlagos élettartam 76 év, miközben az uniós átlag 80,9 esztendő, sőt nálunk a nők várható élettartama is 80 alatt marad, a születéskor becsülhető élethosszuk 79,4 év. 

Az élet viszont meghosszabbítható, ha egyes dolgokra odafigyelsz, és próbálsz ésszel élni, azaz a mértékletességben hiszel. Semmit nem szabad túlzásba vinni, akár evésről, akár sportolásról van szó, rá kell bízni a szervezetre, és hinni neki, amikor azt mondja, hogy elég. Összeszedtünk néhány dolgot, amit ha betartasz, jó eséllyel adsz magadnak néhány plusz, minőségi életévet. Kezdjük azzal, hogy ne dohányozz, a többi alább: 

Étkezz változatosan

Az egyhangú étrend nem jó, főleg, hogy az egyhangú hazánkban leginkább az jelenti, hogy reggelire és vacsorára a kenyér-felvágott duója megy, hétvégén ebédre pedig a hús-krumpli-pörkölt-nokedli. A zöldség és a hal eközben elvész az étrendben, pedig az egyik nemzeti ételünk a halászlé. (A magyarországi évi fejenkénti halfogyasztás csak 6,0-6,2 kilogramm, ehhez képest az Európai Uniós átlag 20 kilogramm körüli.) 

Az átlagos hazai ételfogyasztás egyenes út az elhízáshoz (a felnőtt korúak közül minden harmadik magyar túlsúlyos), az elhízás pedig rövidíti az életet. Próbálj meg ésszel enni, és nem kizárni semmilyen ételtípust (allergia esetén ez alól felmentést kapsz), legyen balanszban a szénhidrát és a fehérje bevitele, sőt jobban jársz, ha több fehérjét (értsd: hús, hal), illetve zöldséget és gyümölcsöt viszel be, mint szénhidrátot (értsd: kenyér, krumpli, süti, cukor).

5 jó tanács, amivel meghosszabbíthatod az életed

Szó sincs arról, hogy csak és kizárólag teljes kiőrlésű lisztből sütött biokenyeret szabad fogyasztani, mert nyugodtan ehetsz bármit, a lényeg pusztán annyi, hogy ne ess túlzásba, és elégedj meg egy kakaóscsigával ahelyett, hogy hármat tuszkolsz be a szádba. A változatos és mértékletes étkezés egészséges, és ha így eszel, akkor az sem lesz gond, ha ünnepekkor túllősz a célon, és tepsiszámra eszed a sütit, amit úgyis ledolgozol, mert a hosszú élet másik titka egyébként is: 

A rendszeres mozgás és a sport

Már a gyerekekbe kódolni kell, hogy mozogjanak, ahelyett, hogy a számítógép vagy a tévé előtt ülnének naphosszat – szó nincs arról, hogy ne játszhatnának, de inkább legyenek a levegőn. Sportról mindenki döntsön maga, tulajdonképpen mindegy, hogy ki mire voksol, a lényeg szimplán annyi, hogy rendszeres legyen, hogy mozogj hetente legalább négyszer fél órát. Minden más lesz, tényleg másképpen érzed majd magad. Ha kímélő sportra vágysz, akkor ússz (úszás közben a testet a víz tartja, és plusz súlyok sem terhelnek, a monotonitás pedig megnyugtat), vagy jógázz. Ehhez adunk némi inspirációt a 98 éves Nanammaltól, aki manapság is jógát tanít: 

Élj társasági életet

Több olyan kutatás is született már, ami azt fejtegeti, hogy a barátokkal töltött idő nemcsak a léleknek tesz jót, hanem az immunrendszert is erősíti, mivel ilyenkor a fehérvérsejtek intenzívebben működnek baráti körben, nevetgélve, mint amúgy. Nem mondunk újat azzal, hogy ha erősebb a védekezőképességed, akkor a betegségek sem gyűrnek le, mert ezt mindenki tudja. 
Az ember társas lény, és kevesen vannak, akik négy fal közt és magukban jól érzik magukat, szóval irány a szabad levegő, egy étterem vagy egy házibuli – ha már buli, akkor itt hozzátesszük, hogy a vörösbornak magas az antioxidáns-tartalma, mérsékelt fogyasztása pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a sörben pedig akad némi B6 vitamin, és megakadályozhatja a vérrögképződést. Még egyszer ideírjuk: ha szesz, akkor mértékletesség

Alapíts családot, szülj gyereket

A család öröm, a gyerek öröm, a gyerekkel kimész a levegőre, futsz vele, játszol vele, tanítod, olvasol neki, és még hosszasan sorolhatnánk, hogy mennyi mindent lehet vele csinálni, ami mind testileg, mind szellemileg karban tart – főleg, ha nem görcsölsz rá a gyereknevelésre, és megtalálod a szigorú és a lezser szülő közti egészséges középutat, majd ezen a vonalon lavírozva jól érzed magad vele, velük. Szülőként egyébként is (pont a felelősség miatt) sok nő és férfi jobban odafigyel az egészségére, mint azelőtt, hogy gyereket nevelt volna.

5 jó tanács, amivel meghosszabbíthatod az életed

Meditálj, ajd időt magadnak is

Ezerszer elmondhatjuk, de legyen elég egyszer: a stresszt oldani kell. Nincs a világon olyan felnőtt, felelősségteljes ember, aki ne élne valamilyen nyomás alatt, akinek ne lennének az életében stresszes időszakok. Egyes kutatások szerint az elnyomott stressz növeli a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és eddig aligha szeretnél eljutni.
Szánj időt magadra esténként, még egy kétgyerekes családanyának is van húsz perce arra, hogy leüljön, vagy hátradőljön, behunyja a szemét, és például irányított légzéssel és gondolatokkal lenyugtassa az elméjét és a testét, vagy ha így jobban tetszik: kiengedje a felgyülemlett és fáradt gőzt. Például így: 

Vagy így:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top