Egészség

Melanomaszűrés – így segítheted az orvosod dolgát

Akárcsak a daganatos megbetegedések többi formájánál, a gyógyulási esélyek szempontjából a melanoma esetében is döntő jelentősége van a rendszeres és alapos szűrővizsgálatoknak. Az anyajegyek kóros elváltozásait időben felismerve ezt a gyors lefolyású és igen agresszív rákbetegséget hatékonyan tudják kezelni, de ehhez a beteg megfelelő hozzáállása is szükséges.

Ma már számos innovatív terápiás módszer áll az orvosok rendelkezésére, hogy ezt az igen veszélyes és gyorsan elburjánzó daganatot kezeljék, de a beavatkozások rendszerint akkor bizonyulnak csak igazán hatékonynak, ha korai stádiumában “kapják” még el a melanomát. Az elmúlt években megjelentek olyan okosgyógyszerek is, amelyekkel már az előrehaladott állapotú melanomás megbetegedések kezelésében is igen jó eredmény érhető el, de továbbra is a megelőzés és a rendszeres szűrés jelenti a legjobb fegyvert a súlyos bőrbetegség ellen.

Szabályok és tanácsok melanomaszűréshez

A melanomaszűrések nagy előnye, hogy nincs szükség olyan berendezésekre a diagnózis felállításához, amelyek valamilyen besugárzásos módszerrel térképezik fel a beteg szerveinek állapotát. Mivel a melanoma a bőr felszínén kezd el fejlődni, ezért kíméletes eszközökkel és eléggé megbízhatóan is megállapítható, hogy a vizsgált páciensnél fenn áll-e a melanoma gyanúja. Ugyanakkor maga a beteg is sokat tehet azért, hogy a szűrések eredményesek legyenek. Ezért ha melanomaszűrésre készülünk, vagy rendszeres kezelésre járunk, tartsuk szem előtt az alábbi szempontokat és tanácsokat, mert ezzel a saját gyógyulásunk esélyeit növeljük meg!

Melanóma szűrés – így segítheted az orvosod dolgát

Ugyanahhoz a bőrgyógyászhoz járj! Gyakran előfordul, hogy bár a páciens rendszeresen eljár szűrésekre, de ezeket mindig más és más bőrgyógyásznál végezteti el. Ezzel viszont megnehezíti az orvos dolgát, akinek a vizsgálatokban az egyik legfontosabb támpontot éppen az adná, hogy ismeri a beteget és azt, hogy korábban az anyajegyei milyen állapotban voltak. Az egészségünk szempontjából tehát az az ideális, ha rendszeresen – évente, vagy ha veszélyeztetettebb csoportba tartozunk, akár félévente is – ugyanahhoz az orvoshoz megyünk szűrésre. Ha erre nincs lehetőség, akkor gondoskodjunk róla, hogy a szűrővizsgálatok részletes eredményeit elkérjük, és ha legközelebb egy másik orvoshoz megyünk, akkor ezeket a dokumentumokat vigyük magunkkal.

A leleteket kérd ki, őrizd meg, és mindig vidd magaddal! Szintén nehezíti az orvos munkáját, ha egy veszélyesnek ítélt anyajegy eltávolítása után az utókezelést másik szakembernél végeztetné el a beteg, de nem kér szövettani leletet a kimetszett anyajegyről ott, ahol ezt a beavatkozást elvégezték, vagy ha kér is, azt nem viszi magával az új kezelőorvoshoz. Mindenképpen azt tanácsolják az orvosok, hogy ezeket a leleteket őrizzük meg, és bármilyen okból is megyünk bőrgyógyászhoz, mindig vigyük magunkkal.

Akkor is menj szűrésre, ha szerinted nincs semmi bajod! A harmadik hiba, amit gyakran elkövetnek a veszélyeztetett páciensek, hogy panaszok híján elhanyagolják a melanomaszűréseket, és csak akkor fordulnak újra orvoshoz, amikor már a betegség súlyos tüneteket mutat, és az előrehaladott állapota miatt a gyógyításának esélyei jelentősen csökkentek. Ha tudjuk, hogy olyan csoportba tartozunk, amelynél a melanoma kialakulásának veszélye magas, akkor is járjunk el rendszeresen szűrésre, ha mi magunk nem észlelünk az anyajegyeinken semmilyen különösebb változást.

Kik tartoznak a veszélyeztettek köré?

Melanóma szűrés – így segítheted az orvosod dolgát

A melanoma nagyon gyors ütemben terjed a lakosság körében, aminek okai még nem teljesen világosak. Ismert azonban egy sor olyan tényező, amely hajlamosabbá tehet valakit erre a daganatos megbetegedésre. Ezek a következők:

• szőke, vörös haj
• világoskék, zöld szemek
• fehér bőr, mely könnyen leég és nem vagy nehezen barnul
• sok anyajegy
• sok, szabálytalan anyajegy a bőrön
• a múltban elszenvedett szolárium- és napégések
• vérrokonságban már előfordult melanoma
• korábban felismert és kikezelt melanoma

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top