Egészség

9 tévhit a melanomáról

Ha sikerülne kigyomlálni a melanomával kapcsolatos tévhiteket az emberek fejéből, akkor jóval kevesebb bőrrákos betegnek kellene a modern orvostudomány vívmányaira bíznia az életét. Kérjük, hogy olvasd el ezeket a mendemondákat, és ha mástól hallod őket vissza, javítsd ki őt is. Lehet, hogy az életét mented meg vele.

 

A civilizációs ártalmak miatt napjainkban robbanásszerűen nő a melanomás betegek száma, akik közül sok elkerülhetné a bajt, ha ismerné az alábbi tévhiteket – és nem dől be nekik.

9 tévhit a melanomáról

1. Ha nem fáj, nincs vele baj

Ha a melanomával kapcsolatban már fájdalmak vannak, az régen rossz. Ez a betegségtípus éppen azért nagyon veszélyes, mert sokáig szinte alig jelentkeznek tünetek – legalábbis olyanok, amelyek a legcsekélyebb kellemetlenséggel is járnak. A melanomás bőrterületen hosszú ideig csak annyi látható, hogy egy anyajegy színe megváltozik, növekedni kezd. Legtöbbször még csak nem is viszket, és csak akkor lesz figyelmes rá az ember, amikor elkezd vérezni. Ez viszont már előrehaladott állapot, amit semmiképpen nem szabad kivárni. A legjobb, ha gyakran – évente – ellenőrizteted az anyajegyeidet, és szakember állapítja meg, hogy minden rendben van-e velük.

2. Elrákosodik az anyajegy, ha megsérül

Egy egészséges anyajegynek semmi baja nem lesz attól, hogy ha megsérül – például megkarcolódik, felszakad vagy vérzik egy vágástól –, és ugyanúgy begyógyul, mint a bőröd más részei. Az viszont már gond, ha ez a gyógyulás látványosan lassú: ha hetekig eltart, akkor lehet, hogy nem egyszerű sérülésről van szó, hanem már a melanomás elváltozások miatt kezdett vérezni az anyajegy. Ebben az esetben mindenképpen fordulj orvoshoz!

3. Ruhában nem éghetek le a napon

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy nyáron könnyű, fehér ruhában kell a napon tartózkodni, mert ez visszaveri a napsugarakat, nem hevül fel alatta úgy a test, és nem tud leégni a bőrünk sem. A szomorú igazság azonban az, hogy éppen a fehér ruházat – különösen ha pamutból készült és még nedves is például az izzadságtól – engedi át a legkönnyebben a bőrre ártalmas UV sugarakat, és bármelyik más, színes ruha jobban véd ellenük. Ne lepődj meg ezért, ha egy verőfényes nap végén a fehér pólód alatt szabályos égésnyomokat találsz, és a bőröd fájdalmasan húzódik – ez főleg akkor fordul elő, ha huzamosabban süt a nap ugyanabból az irányból rád, és a testhelyzeted sem változik sokat – például egy biciklitúrán, amikor egész nap tekersz a nyári hőségben. A dolognak azért van jelentősége, mert a napégés megnöveli a melanoma kialakulásának kockázatát. Ezért jobb, ha színes ruhákat veszel nyáron, még jobb, ha spéci, UV szűrős anyagokból vannak ezek, a legjobb pedig, ha a ruhád alatt is bekened magad időről időre napvédő krémmel.

4. Nem kapsz bőrrákot, ha nem égsz le

Sajnos ez sem igaz – nem kell leégni ahhoz, hogy kialakuljon a melanoma. Ebben a kérdésben a bőrt érő UV sugárzás mennyisége a döntő, és ha ez sok, de egyenletesen elosztva kapja a bőr – és ezért nem ég le, csak lebarnul –, az éppen úgy ártalmas, mintha egyszerre, nagy dózisban érné. A legokosabb, ha az intenzív UV sugárzás időszakában – vagyis 11–15 óra között – kerülöd a közvetlen napfényt, de legalább azt megteszed, hogy naponta többször bekened magad magas védőfaktorú naptejjel.

9 tévhit a melanomáról

5. A szolárium kockázatmentesen barnít

A szolárium is UV sugarakkal barnít, csak ezek másfélék, mint amik a napon érnek téged. A természetes napfény UVB és UVA sugarakat bocsát ki egyszerre, a szolárium csövei viszont szinte kizárólag az UVA sugarakkal dolgoznak. Ez a sugárzás ugyan nem égeti és keményíti meg a bőr felszínét, viszont mélyebbre jut el, és ezekben a mélyebb rétegekben roncsolja a bőrszöveteket, ami idő előtti ráncosodáshoz vezet. Ráadásul éppen úgy rákkeltő hatású, mint a bőr leégéséért felelős UVB sugarak. Ezért ha a mi tanácsunkra hallgatsz, akkor télen barnító krémet használsz, és sok sárgarépát eszel – ennek béta-karotin-tartalma mélyebb tónust ad a bőrnek, sőt még némi védelmet is biztosít az UV sugarak ellen. E sugarakkal egyébként télen éppúgy számolni kell, mint nyáron…

6. Elég, ha csak egyszer kened be magad egy nap naptejjel

A naptejjel újra és újra be kell kenni a bőrt, ha intenzív napsütésben vagy hosszú időn át. Úszás vagy zuhanyzás után például mindenképpen érdemes új réteget felvinni, de akkor is, ha erősen verejtékezel. Azt is tartsd azonban szem előtt, hogy a naptej nem nyújt tökéletes védelmet az UV sugarak ellen, ezért érdemes időről időre árnyékba vonulni és így pihentetni a bőröd, még akkor is, ha ultramagas faktorú csodakencével kened magad.

7. A melanoma gyógyíthatatlan

A melanoma igen veszélyes daganattípus, és valóban nehéz a gyógyítása, de nem lehetetlen. Mint minden betegségénél, itt is nagyon fontos, hogy időben észrevedd a kialakulóban lévő melanoma jeleit, és azonnal vizsgáltasd ki magad orvossal. Ma már sokkal több gyógyszer és terápia áll az orvosok rendelkezésére, mint korábban a gyógyításhoz, mert a melanoma látványos terjedésével a gyógyítására alkalmas terápiák utáni kutatások is felgyorsultak. Számos biztató eredmény született, sőt bevezetésre is kerültek olyan innovatív okosgyógyszerek, amelyek alkalmazása a korábbi lehetőségekhez képes jóval több esélyt ad a gyógyulásra már az előrehaladott stádiumokban is. Ezen kívül kísérletek folynak páciens saját tumorsejtjeiből készített vakcinákkal is, és új, kemoterápiás és immunterápiás eljárások, illetve új sebészeti technikák is fejlesztés alatt állnak. A végtagokon kifejlődött melanomák esetében próbálták ki például az elszigetelt, nagy dózisú kemoterápiát: a páciensek érintett végtagjainak vérkeringését átmenetileg elszigetelték a test többi részének keringésétől, így nagy mennyiségű kemoterápiás szerrel kezelhették a daganatot, mert annak káros hatása nem terjedt ki a teljes szervezetre.

8. Melanoma csak olyan testrészen lehet, amit a nap ér

Melanoma a tested bármelyik pontján kialakulhat, függetlenül attól, hogy folyton napfényben fürdik-e az adott testrész, vagy homály borítja a rejtekét. Ezért amikor megvizsgálod az anyajegyeidet, ezeket az eldugottabb területeket se hagyd ki.

9. Az anyajegyeket békén kell hagyni, és nem lesz baj velük

Aki átesett már melanomán és szerencsésen felépült belőle, ezt a tévhitet vastag, fekete filctollal satírozná át legszívesebben. Ugyanis a többségüknek azért kellett a rák gyógyításának különféle stációin átesnie, mert békén hagyták az anyajegyeiket, pontosabban rájuk sem hederítettek, és nem törődtek az állapotukkal. Az anyajegyeket nem békén kell hagyni, hanem rendszeresen meg kell őket vizsgáltatni bőrgyógyásszal, hogy időben kiderüljön, ha valamelyiknél daganatos elváltozás indulna el.

+1 tévhit: “Engem nem érhet baj”

Ebbe ne is ringasd magad. Nálad ugyanúgy felütheti a fejét a melanoma, mint a szomszédnál, és a szeretteidnél is jelentkezhet éppen úgy, mint a hallomásból ismert munkatársadnál. Reméljük, ez nem történik meg, de azt javasoljuk, maradj éber, és rendszeresen ellenőriztesd az anyajegyeid, és buzdítsd erre a környezetben élő embereket is.

 

Még több cikk a bőr egészségéért az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top