Egészség

Fogamzásgátlót kezdett szedni, pár hét múlva meghalt

Hat éve szedett fogamzásgátlót egy 20 éves lány, aki tüdőembóliában vesztette életét. Az orvosok szerint a tabletták és egy ritka genetikai betegség okozták a lány halálát.

Abbey Parkes 14 éves kora óta szedett fogamzásgátlót, mert menstruációjakor heves hangulatváltozásai voltak. Háziorvosa tanácsára a Logynon nevű szert kezdte szedni, hat évvel később mellkasi panaszai lettek, és tavaly augusztusban meghalt.

Az orvosa nem tudta, és Abbey sem sejtette, hogy ritka véralvadási zavarban, úgynevezett Leiden-mutációban szenved, amitől gyorsan alvadó vére hajlamos a vérrögképződésre. Különösen veszélyes, ha a Leiden-mutációval élők ösztrogén tartalmú gyógyszereket kapnak, mert ezek megnövelik a vérrögképződés kockázatát.

Abbey tavaly augusztus elején kezdett mellkasi tünetekre és nehéz légzésre panaszkodni, kórházba került, kivizsgálták, de csak szteroidokat adtak neki, tüneteit nem látták életveszélyesnek. A szteroidoktól kicsit megerősödve másnap dolgozni ment, viszont szervezete annyira kimerült, hogy a következő nap reggelén összeomlott, és kórházba szállítás után meghalt.

A lány barátja most szeretné felhívni a figyelmet a Leiden-mutációra, mert a fogamzásgátló tabletták felírása előtt az orvosok nem végeznek kötelezően szűrést, így aki nem tudja magáról, hogy beteg, könnyen Abbey sorsára juthat.

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top