Egészség

Kérdések és válaszok a miómáról

Sokat halljuk reklámokban, ismerősöktől, de mi is az a mióma? Milyen panaszokat okozhat? Jó- vagy rosszindulatú elváltozás? Szükség van-e műtétre, ha kiderül, hogy miómánk van? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a miómáról.

Mi nők, gyakran egészen egyszerűen elfelejtünk magunkkal vagy egészségünkkel foglalkozni. Hogy félelemből vagy időhiányból, esetleg az információ hiánya miatt történik ez, az a betegséget nem igazán érdekli. Fontos, hogy figyeljünk testünk apró jelzéseire, változásaira, hiszen önmagunkat mi ismerjük a legjobban. A mióma is egy ilyen elváltozás, amely észrevehető tünetekkel jár.

Mi az a mióma?

A mióma a méh izomszöveteinek, az esetek nagy többségében, jóindulatú elváltozása, daganata. Általában több göbből álló izomcsomó. Lehet egészen pici a mióma, akár rizsszemnyi, de ha nem fedezik fel időben, megnőhet dinnye nagyságúra is. Létrejöttének oka, nagy valószínűséggel a petefészkek rendellenes működéséhez köthető, növekedésüket pedig az ösztrogénszint nagyban befolyásolja. Emiatt is van, hogy a mióma leggyakrabban a fogamzóképes 20-40 év közötti nőket érinti, akiknél magasabb az ösztrogénszint.Terhesség alatt is, a megnövekedett ösztrogénszint következtében, a már meglévő miómák gyors növekedésnek indulhatnak.

Milyen tünetei lehetnek a miómának?

  • Hosszabb ideig tartó, erőteljes menstruációs vérzés
  • Két menstruáció közötti vérezgetés
  • Alhasi görcsök
  • Puffadás, székrekedés, gyakori vizelési inger
Kérdések és válaszok a miómáról

Mit okozhat a mióma?

A mióma méretétől, elhelyezkedésétől és típusától függően különféle egészségügyi problémákat okozhat. Leggyakrabban a méh izomrétegében fejlődik, rendellenes módon elszaporodó sejtek következtében. Amíg egészen kicsi, szinte tünetmentesen, panaszt nem okozva növekszik. Ha már előrehaladottabb, nagyobb méretű, okozhat fájdalmas, elhúzódó menstruációs vérzést, alhasi fájdalmat vagy nyomásérzést. Tovább növekedve nyomhatja a környező szerveket, húgyhólyagot, végbelet, s emiatt léphetnek fel vizelet- és székletürítési zavarok.
Legvégső estben meddőséget vagy vetélést is okozhat, hiszen ha elzárja a petevezetéket akkor megakadályozza a megtermékenyülést vagy a beágyazódást is.

Mióma kezelése?

A kisebb méretű miómákat megfigyelés alatt kell tartani, s ha nem növekednek, akkor nem igényelnek beavatkozást, csak állandó kontrollt. Az esetek 98%-ban a mióma jóindulatú, nem rákosodik el. Ha azonban növekedésnek indul, és már zavarokat okoz, szükségessé válhat a mióma eltávolítása műtéti úton.Ha az orvos úgy ítéli meg, a méh eltávolítására is sor kerülhet.
Már nálunk is van lehetőség az ún. embolizációra, mikor katéter bevezetésével, elzárják a mióma vérellátását és ezáltal elhalasztják a jóindulatú daganatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top