Egészség

Pis­kó­tá­ban és ma­jo­néz­ben is ta­lál­tak mér­ge­zett to­jást

Hollandiában már piskótában és majonézben is találtak a mérgező tojásból, Magyarországon eddig nem akadtak fipronillal szennyezett tojásra.

Több hete minden tojás gyanús Európában, mióta egy holland tojásszállítmányból egy mérgező vegyszert, fipronilt mutattak ki. Azóta már találtak veszélyes tojást majonézben és piskótában is, előbbiben a megengedett határérték felett volt a vegyszer mennyisége.

Hollandiában 16 tyúkfarmot lezártak, több ezer baromfit vágtak le a szennyezés miatt. Magyarország augusztus másodika óta figyeli kiemelten az országba érkező tojásszállítmányokat, és eddig még nem találtak szennyezett tojást, vagy abból készült terméket a Nébih munkatársai, bár egy forgalmazó terméke gyanúba keveredett.

A Nébih azt javasolja a magyaroknak, hogy bizonyítottan hazai tojást vásároljanak. A tojás származási országát a tojáson található kód második és harmadik betűje jelöli, a magyar tojásokon HU jelzés található.

A fipronil egy ízeltlábúak ellen használt irtószer, a növényvédelemben, valamint a kedvtelésből tartott állatoknál használják bolha és egyéb kártevők irtására, az élelmiszer célú állatoknál azonban nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében, és így az emberi szervezetbe is bekerülhet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top