Egészség

Riasztó hiányosságokra derült fény a hazai kórházakban

Csak a lista végén kullogunk, ha az egymillió lakosra vetített CT- és MR-készülékek számáról van szó, meg sem közelítjük az OECD-országok átlagát.

Bármilyen meglepő, nincsen CT-készülék az Országos Kardiológiai Intézetben, a balatonfüredi szívkórházban vagy a Bethesda Gyermekkórházban. Ajkán az elmúlt hetekben hagyták abba biztonsági okokból a kórház elavult készülékének használatát, azóta sikerült szerezni egy modern eszközt.

Daganatok után is kutatnak a CT-vizsgálaton
Daganatok után is kutatnak a CT-vizsgálaton

Az országban összesen 104 CT- és csak 65 MR-készülék üzemel, ami igen kevés. Az OECD-országokban egymillió lakosra átlagosan 13 MR-készülék jut, míg Magyarországon csupán 3,1. CT-kből pedig 8.

A CT- és MR-készülékeknek a daganatos megbetegedések diagnosztizálásában van fontos szerepük, így már érthető az a statisztikai adat, miszerint a vizsgált OECD-országok közül Magyarországon az egyik legmagasabb a rák okozta halálesetek száma – írja a Házipatika.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top