Egészség

Ha ilyen műanyag evőeszközkészletet vettél, semmiképp ne használd!

Mérgező, formaldehidkioldódási mutatója majdnem tízszerese a megengedett határértéknek.

A cseh hatóság mérte be a “Bambusz” elnevezésű, kínai eredetű evőeszközszettet, amely Németországon keresztül érkezett az uniós piacra. Már 23 országban forgalmazzák. 

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke 15 mg/kg, a vizsgált eszközökben ezzel szemben 148 mg/kg és 78,2 mg/kg-ot mértek, amely többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

A veszélyes evőeszközszett; fotó: Nébih
A veszélyes evőeszközszett; fotó: Nébih

A Nébih ezért azt kéri, hogy senki ne használja a 3 részes szettet, amelyben műanyag kés, villa és kanál található egy karabinerrel összekötve. A termék tételszáma: 33535.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén. A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be. Nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, hosszú távon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top