Egészség

Senki nem segít a vonal túlsó végén, ha le akarod tenni a cigit

Valószínűleg már huzamosabb ideje nem működik az állam kékszáma, amely hívásán keresztül a dohányosok segítséget kaphatnának a leszokáshoz. A telefonszám minden cigis dobozon és a dohányzásra kijelölt helyek tábláján is rajta van, pedig még csak ki sem csöng a hozzá tartozó telefon.

A 444.hu újságírója vette észre, hogy a szám egy ideje biztosan nem működik. A 06 40 200 493-as telefonszámmal tárcsázható vonalat az Országos Egészségfejlesztési Intézet megbízásából az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával létrehozott program, a Leteszem a cigit keretében izzították elvileg. 

A kormány dohányzást visszaszorító, rendelettel is szabályozott közegészségügyi programjába sok minden beletartozik, ahogy a lap is részletezi: ennek keretében kell például a dohányzásra kijelölt helyeket, illetve a dohányzási tilalmat egységes formátumú táblákkal jelezni, vagy ennek keretében lett egységes a dohánytermékek csomagolása is.

Senki nem segít a vonal túlsó végén, ha le akarod tenni a cigit

Mind a táblákon, mind a csomagolásokon ott virít az említett kékszám, amit fel lehet hívni akkor is, ha észrevesszük, hogy valaki tilos helyen cigizik, és akkor is, ha le akarunk szokni, és ehhez segítségre van szükségünk. A szám hívását követően elvileg személyes, csoportos tanácsadáson lehet részt venni, ezenfelül itt lehet elérni az erre kijelölt pszichológusokat is, akik telefonon segítenek a leszokásban. A meghatározott protokoll szerint zajló, hathetes folyamatban hetente egyszer felhívják a jelentkezőket, hogy módszereket, tippeket adjanak nekik, célokat tűzzenek ki, és általában könnyebbé tegyék a dohányzás abbahagyását – írja a lap.

Csakhogy hiába lenne kéznél a gyors segítség, ha egyszer a szám nem működik. A 444 munkatársa az elmúlt napokban 29-szer próbálkozott reggel 8 és 16 óra között sikertelenül a hívással, az egyik körúti dohányboltban lévő eladó május óta reménykedik benne, hogy valaki egyszer csak felveszi a kagylót, és nekünk sem sikerült a vonal túlsó felén lévővel kapcsolatot létesítenünk. Sőt, ki sem csöngött a telefon. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top