Egészség

7 makacs tévhit a cukorbetegségről

A cukorbetegség nem egy komolytalan betegség, amire csak úgy legyinthetünk, és nem is gyógyítható kór – mint ahogy azt sokan hiszik. Annak ellenére, hogy egészen elképesztően magas a nyugati világban a diabéteszesek száma, még mindig számos – gyakran veszélyes – tévhit forog közszájon erről a problémáról.

Néha még a tapasztalt diabéteszesek is fura tévhitekkel lepik meg a kezelőorvosaikat a betegségük kapcsán, a laikus kívülállók többsége pedig a cukorbetegségre vonatkozó szinte valamennyi fontos információt hibásan tudja. Pedig egyes esetekben akár életmentő is lehet, ha jobban ismerjük ezeket.

7 makacs tévhit a cukorbetegségről

1. Cukorbetegséget kaphatsz, ha sok édességet eszel
A diabétesz nem feltétlenül attól alakul ki, ha valaki sok cukrot és édességet eszik. Az 1-es típusú diabétesznél például egyáltalán nem játszik szerepet az elfogyasztott cukor mennyisége, mert ezt a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejtek pusztulása okozza. A 2-es típusúnál (ami a legtöbb esetben öröklött betegség) viszont lehet ez is egy kiváltó ok, de csak akkor, ha a túlzott cukorfogyasztás miatt elhízunk, és emiatt a szervezetben nem képes megfelelő hatást kifejteni a termelődött inzulin. Ez utóbbinál egyébként rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott étrend mellett különösebb lelkifurdalás nélkül ehetünk édességeket – persze csak mértékkel!

2. A cukorbetegséget inzulinnal gyógyítják
Egyáltalán nem közismert a tény, hogy a diabétesz sajnos nem gyógyítható. Az inzulin sem a gyógyulásra használt szer, hanem arra való, hogy segítse a szervezet anyagcsere-folyamatait normális mederben tartani, és ezzel betegnek lehetőséget adjon egy komfortos életvitel folytatására. Bár manapság már egyre hatékonyabb okosgyógyszerek és terápiák állnak rendelkezésre, de még ezek is csak a betegséggel járó tüneteket enyhítik, és nem szüntetik meg a diabétesz hátterében húzódó okokat.

3. A cukorbetegség nem komoly baj
Talán a neve miatt vélik sokan azt, hogy a cukorbetegség nem túl súlyos probléma. Ez óriási tévedés, hiszen a diabétesz és szövődményei miatt évente több halnak meg ilyen betegségben, mint a mellrákban és az AIDS-ben együttvéve.

4. A cukorbetegek nem sportolhatnak
A cukorbetegek, ha az állapotukat megfelelően fenntartják gyógyszeres kezeléssel vagy más óvintézkedésekkel, akkor majdnem teljesen olyan életet élhetnek, mint más, egészséges ember. Így a sport is általában megengedett nekik bizonyos szabályok betartása és fokozott óvatosság mellett. A mozgás egyébként csökkenti a vércukorszintet, és a vérzsírértékekre, a vérnyomásra, ezáltal a szív- és érrendszer egészségére is kedvező hatással van, vagyis kifejezetten hasznos lehet a sport egy diabéteszesnek. Fontos azonban, hogy ne legyen a mozgás nagyon kimerítő, és sport közben is ellenőrizze a beteg a vércukorszintet!

5. A cukorbetegeknek inzulin kell
Ez csak az 1-es típusú diabétesznél igaz, a 2-esnél viszont – amiben a betegek döntő többsége szenved – egyáltalán nem törvényszerű. Ez utóbbinál ugyanis a súlyfelesleg leadásával, mértékletes, kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres testmozgással karbantartható és javítható a beteg állapota akkor, ha a betegséget időben felfedezik. Gyógyszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha ezek az intézkedések nem hoznak eredményt.

6. A gyerekek kinőhetik a cukorbetegséget
Ebben nem érdemes bízni egy szülőnek sem, mert a gyerekek 98 százalékánál kialakuló 1-es típusú diabétesz esetében éppen azok az inzulintermelő sejtjei pusztulnak el, amelyek normális értéken tarthatnák a vércukorszintet, és ezek sajnos soha többet nem fejődnek ki. Ez a betegség tehát sajnos egy életre szól.

7 makacs tévhit a cukorbetegségről
 

7. A cukorbetegek jobb híján húst ehetnek hússal
Az ilyen egyoldalú diétáknak szinte soha sincs jó hatása – sőt legtöbbször ártanak –, és ezért a cukorbetegeknek sem javallott. Az igaz, hogy bizonyos szabályokat követniük kell a diabéteszeseknek az étkezésben, például nem ehetnek korlátlan mennyiségben édességeket – ami egyébként még egy egészséges embernek sem tanácsos –, de szó sincs arról, hogy kizárólag húst szabad és kell fogyasztaniuk. Az ilyen “diéta” következménye pont az ellenkezője lehet annak, mint amire szánták, hiszen a zsírban és fehérjében gazdag étrend megemeli a cukorbeteg esélyét a szív- és érrendszeri betegségekre, amire egyébként is fogékonyabbak az átlagnál.

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top