Egészség

Ennél erősebb képeket még nem láttunk a lupuszról!

Jokiva Bellard hosszú idő után döntött úgy, hogy az Instagram-oldalán is megmutatja a betegséget, amiről mindenki hallott már, de igazán csak az érintettek ismerik!

„Komoly bátorságra volt szükségem ahhoz, hogy megosszam magamról ezeket a képeket” – írta az Instagramra töltött képeivel kapcsolatban Jokiva Bellard, aki 17 éves volt, mikor az orvosok lupusszal, egy meglehetősen titokzatos autoimmun betegséggel diagnosztizálták. „Az első tüneteim évekkel korábban jelentkeztek, de hiába mentem velük azonnal orvoshoz, sokáig senki sem tudta megmondani, mi bajom van.”

Jokiva elmondta azt is, a titokzatos betegség miatt gyakorlatilag nem volt szociális élete: nem voltak társai, barátai, akikre a legnehezebb pillanatokban támaszkodhatott volna. „Mielőtt diagnosztizáltak volna 17 különböző betegséggel kezeltek: volt magas vérnyomásom és arthritiszem is. Többek között.

A fiatal lány azt mondja, a legnehezebb az volt, hogy ilyen körülmények között megtanulja szeretni és elfogadni magát: „Annál is nehezebb volt ez, mint bárki el tudja képzelni. Nemcsak a fiatalok életétől fosztott meg ez az autoimmun betegség, hanem még a felnőtt életemtől is. Az orvosok ugyanis egyáltalán nem javasolták, hogy munkába álljak, azt mondták, a szervezetem annyira ki van merülve, hogy egy kis megterhelés is ronthat az állapotomon.” Jokivának a betegség miatt szuperérzékeny a bőre. Azt mondja, ha süt a nap egyáltalán nem mehet utcára, és ha fellángol a betegsége, a foltok ellepik az arcát és a nyakát is.

„Mielőtt elmondtam volna, hogy lupuszom van, néhány távolabbi ismerősöm azt hitte, bántalmazó kapcsolatban élek, és azért vagyok tele mindig kék-zöld foltokkal” – mondta a lány, aki fotóival erőt szeretne adni a hozzá hasonló betegeknek, akik durva pattanásoktól, ekcémától vagy más, a lupuszhoz hasonló autoimmun betegségtől szenvednek.

Olvass még többet az autoimmun betegségekről az NLCafé oldalán: 

A szervezet öngólt lő – autoimmun betegségek gyerekkorban

Megható dalban írta meg érzéseit az autoimmun betegségben szenvedő zenész – videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top