Egészség

Tudod, mely ételek a fogaid legnagyobb ellenségei? (x)

Mindenkinek fontos, hogy fogai minél tovább egészségesek maradjanak, étkezési szokásaink ronthatják, vagy növelhetik ennek esélyét. A dm izgalmas pályázattal hívja fel idén is a figyelmet a fogápolás fontosságára.

Minden elfogyasztott étel után lepedék képződik fogainkon, amikben aztán szemmel nem látható kis élőlények kezdenek a fog rongálásán munkálkodni. Édességek fogyasztása után különösen kedvezővé válik szánk eme parányi élőlényeknek. A baktériumok a cukrok elfogyasztásával savakat termelnek, a sav meggyengíti fogzománcot és áttöri, kár keletkezik a fog belső rétegeiben is. A legfontosabb jó tanács, hogy étkezés után mihamarabb mossunk fogat. Vannak ételek, amelyek nagymértékben elősegítik a fogszuvasodást, míg mások éppen védik a fogakat.

Fogbarát ételekkel az egészséges fogakért!

Fogbarát választást jelentenek a cukormentes rágógumik és a fluoridtartalmú élelmiszerek – például fluoridos ásványvizek, izotóniás italok, gabonapelyhek.
A kalcium és a szilícium is fontos ásványok a fogak számára, hiányukban a zománc sérülékenyebb és a fogak hamarabb kilyukadnak, letörnek.
A friss gyümölcsök (nem cukrozva) és zöldségfélék is jó választások lehetnek, továbbá az olajos magvak, amelyek megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi sót biztosítanak a fogak fejlődéséhez, egészségük megőrzéséhez.

A cukros üdítők hatványozott terhelést jelentenek a fogaknak
A citrusfélék és gyümölcslevek tele vannak C-vitaminnal és tápanyagokkal, amelyek szervezetünkre jó hatással vannak, ellenben fogainkra kevésbé.
A cukor, különösen a szacharóz (fehér cukor) a fogak egyik legnagyobb ellensége. Minél ragadósabb egy cukorka, annál rosszabb hatással van a fogakra.
A gyermekek és tizenévesek fogproblémáinak hátterében a leggyakrabban a cukros, szénsavas üdítők állnak, mert a cukor mellett az üdítőkben lévő foszforsav és citromsav hatványozott terhelést jelent a fogzománcnak.


Kreatív pályázattal hívja fel a dm a figyelmet a fogápolásra
Tudjátok, hogy mi történik, ha tojást rakunk szénsavas üdítőbe? És hogy hogyan készíthetünk látványos cukorkristályokat? És hogy mindennek mi köze lehet a fogápoláshoz? A fogbarát és fogakra káros anyagokkal való kísérletek nem csak látványosan szemléltetik, hogy mi történik a fogainkkal, ha ilyen ételeket fogyasztunk, de a különböző anyagok természetére is jól rávilágítanak.
Sajnos hazánkban a gyerekek magas százalékának rosszak a fogai, a dm Mosolygó fogacskák programja éppen ezért karolta fel a témát, s játékos formában hívja fel a figyelmet a fogápolás fontosságára. 2017-ben arra kérik az osztályokat, hogy készítsenek látványos és tanulságos kísérleteket, a fogakra káros, vagy éppen jótékony anyagok bevonásával, majd egy rövid leírás kíséretében állapítsák meg a kísérlet eredményeit.
A pályázaton mindenki nyer, 2017-ban is fogápolási kezdőcsomagot kap az első 10 ezer pályázó diák. A dm vonzó fődíjat is kínál: a zsűri által kiválasztott legkreatívabb pályázat jutalmaként felújítja a pályázó osztály osztálytermét, és egy kirándulásra viszi a gyerekeket a Csodák palotájába.
Pályázni 2017.09.04-09-29-ig lehet a www.dm-egyuttegymasert.hu oldalon.
A pályázathoz ajándékot biztosító partnereink: Unilever Magyarország Kft., REGIO JÁTÉK, Csodák Palotája, Minipolisz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top