Egészség

Húsevő baktériumokat is terjeszthetnek a szúnyogok

Amíg Dél-Amerikában a Zika-vírust, Európában és Afrikában a maláriát, addig Ausztráliában húsevő baktériumokat terjeszthetnek a szúnyogok. Ez utóbbi még nem bizonyított, de egyre erősebb a gyanú.

Egyre több ember fertőződik meg Ausztráliában Buruli-fekéllyel. A  legtöbben Victoria állam fővárosa, Melbourne mellett kapták el a betegséget, amelyet a Mycobacterium ulcerans nevű húsevő baktérium okoz. A napokban egy 15 éves lányról derült ki, hogy fertőzött, ő a Victoria állambeli Mornington félszigeten szedhette össze a fertőzést.

A térségben évről évre nő a fertőzöttek száma: idén szeptemberéig 156 esetet jegyeztek fel, míg 2016-ban 182-t, 2015-ben 107-et, 2014-ben pedig 82-t.

Nem világos, hogy a fertőzés hogyan terjed, a gyanú szerint szúnyogok terjesztik. Vizsgálatok kimutatták a baktérium jelenlétét a szúnyogokban, a fekélyek pedig legtöbbször a szúnyogcsípéseknek leginkább kitett tesztrészeken jelennek meg.

Gyanúsak még az oposszumok is, az egyiknek a székletében szintén megtalálták a húsevő baktériumot, noha maga az állat nem produkálta a betegség tüneteit.

A Buruli-fekélyeket ma már hosszú és kitartó antibiotikum-kúrával lehet gyógyítani, régen csak a fertőzött bőr és hús eltávolítása jelentette az egyedüli gyógymódot.

Quartz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top