Egészség

Életem legrosszabb, és egyben legjobb hat éve volt

Ülök itt a billentyűzet fölött már egy ideje, azon gondolkodom, hogyan kezdjek neki. Eredetileg arról kellene írnom, milyen szuper dolog önkénteskedni, ami így is van, viszont ez csak egy nagyon kis része a civil életnek. Életem legrosszabb és egyben legjobb hat éve volt.

Annak idején azért kezdtünk bele, mert érintettek lettünk. Persze a legtöbben így kezdik. Hogy miért? Mert tudnak, megtapasztaltak vagy kitaláltak valami olyat, amivel másoknak segíthetnek, és buta fejjel nem magánrendelőt vagy mindenféle trendi nevű szolgáltatást indítanak, hanem civilek lesznek. Jó, van akinek ez is csak egy munka, de legtöbbünknek azt jelenti, hogy egy kicsit odaadunk magunkból annak, akinek szüksége van rá… Mit láttok ebből ti? Hát, hogy a civilek főleg tüntetnek, hőbörögnek bármi miatt, mert annyi idejük van, időnként mondanak nagy dolgokat a tévében, meg persze pénzt kérnek.  Ha a kicsit ismertebb civilszervezetek mögé nézel, rengeteg apró kis alapítványt és egyesületet találhatsz, akik bár csendben, de hatalmas munkát végeznek. Igen, mi a kicsik, tényleg egy darabot adunk magunkból, mert munka, suli és család mellett a szabadidőnkben segítünk. Nem kapunk érte fizetést, kocsit, nyaralást.

A Zsákos alapítvány önkéntese egy rendezvényen (forrás: facebook)

Mi „csak” azt kapjuk, hogy tudjuk, valakinek legalább egy picivel jobb, könnyebb, vidámabb lett.

Én egy vastagbélrákos betegekkel foglalkozó alapítványnál, a Van Holnap! Zsákos Alapítványnál vagyok önkéntes-alapító. Sokszor vicces, még többször bántó és bosszantó, ahogy a munkánkról gondolkodnak. Előrebocsátom, hogy fenntartások nélkül segítünk mindenkinek, akinek lehetőségünk van. Sok betegre jókedvvel gondolok vissza, volt, aki mellett az utolsó pillanatig ott voltunk. Szinte csak akkor nem vagyunk elérhetőek, amikor alszunk. De egyre többször veszem észre, hogy az embereknek fogalmuk sincs, mi a lényege egy civil szervezetnek, és mit jelent az önkéntesség.

Ez nem egy szolgáltatás vagy egy termék, ezek mi vagyunk, emberek, akik a szabadidőnket, pihenésünket, energiánkat arra használjuk, hogy segítsünk. Nem kérünk sokat, csak hogy ezt vedd figyelembe, na meg persze egy köszönöm se esik rosszul. Sokszor kapunk megkeresést, csak annyit, hogy milyen címre küldjem a mintákat meg a tájékoztatókat, persze elküldöm, aztán soha többet nem hallunk róla, még annyit sem, hogy köszönöm megkaptam. Esetleg elégedetlenséget, hogy miért csak három kis mintát küldtem, ő azt gondolta egy egész nagy tubust kap. Na ilyenkor érzi az ember, hogy teljesen fölösleges minden, amit csinál, hogy semmi értelme, mert hiába tesz meg minden tőle telhetőt, sokszor erején felül is, soha nem lesz elég.

Az egri Markhot Ferenc Kórház II. Belgyógyászati osztályának és gasztroenterológiai szakrendeléseinek dolgozói (forrás: facebook)

Ilyenkor szívem szerint hagynám a fenébe az egészet. De aztán mindig jön egy levél, vagy hívás valakitől, aki tele van hálával, mert újra tud utcára menni, vagy mert a valakije jobban van, és akkor hirtelen visszatér a jóérzés, ami miatt csináljuk, és arra gondolunk, ha csak nekik segítünk, már azért is megéri. Ezért csináljuk. Ezért éri meg egy civil szervezetnél önkéntesként segíteni, mert biztos lehetsz benne, hogy bármilyen feladatot végzel, akár csak valami apróság is, azzal valakiért nagyon sokat tehetsz, lehet, hogy az életét adod vissza.

De térjünk vissza az eredeti témára, nem akartam elvenni a kedved az egésztől, csak láss annyit, hogy önkéntesnek lenni nem egyszerű feladat. Önkéntesként nagyon sokféle munkával tudsz segíteni abban, hogy működhessünk, segíthessünk. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehetnek ezek egészen egyszerű, akár otthon is végezhető dolgok, például fordítás, szerkesztés, vagy a klasszikusabb feladatok, mint a rendezvényeken segítés.  A legtöbb szervezet minden segítségért hálás.

Összegyűjtöttem pár szervezetet, akik bár nem olyan ismertek, nem gazdálkodnak óriási költségvetésekkel, mégis nagyon fontos munkát végeznek, és szívesen fogadnak önkénteseket. És ne felejtsétek, a suliban is szükség lesz rá.

  • Először is, ha már a reklám helye, akkor magunkkal kezdeném. A Van Holnap! Zsákos Alapítványról már korábban volt szó. Mi vagyunk, akik a ciki betegséggel foglalkozunk.
  • A Mellrákfórum Alapítvány bár elég népszerű témát visz, mégsem olyan ismert.
  • A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület a hospice szolgálatokat fogja össze, azon dolgozik, hogy az ellátás minél jobb legyen.
  • A Mancsos Segítő társaink alapítvány, szerintem már rájöttél mivel foglalkozik, terápiás kutyákkal végeznek foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek.
  • Én most a Budaörsi Állatmenhelyet teszem be, mert egy ismerősömön keresztül látom őket sokszor, de rengeteg menhely van, ahol örülnek a segítségnek szerintem, ha éppen állatokkal szeretnél foglalkozni.
  • Az Összefogás Újbudáért Egyesület egy helyi szervezet. a kulturális és gyerekprogramok mellett időseknek szerveznek különböző aktív programokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top