Egészség

Visszatérhet a malária Magyarországra

A klímaváltozás miatt olyan kórokozók és paraziták jelenhetnek meg a Kárpát-medencében, amik eddig csak Afrikában vagy a mediterrán éghajlaton fordultak elő. Újra felütheti fejét a malária, azaz a mocsárláz.

Augusztusban mi is beszámoltunk arról a döbbenetes tényről, hogy maláriafertőzés következtében halt meg egy négyéves kislány Észak-Olaszországban. Az ügyet az teszi ijesztővé, hogy a kislány nem hagyta el Olaszországot. Mivel nem találtak semmilyen speciális körülményt, ami magyarázattal szolgált volna a kislány megbetegedésre, így a kutatók azt valószínűsítik, hogy az idei forró nyáron Olaszországban is megjelentek az első maláriával fertőzött szúnyogok.

Ez is érdekelhet Megnézem

Az Index szerint, ha Észak-Olaszországban már van maláriás eset, akkor a Kárpát-medencében is bármikor felütheti fejét a betegség.

Ma már elég hihetetlennek hangzik, de a malária az 1950-es évek végig elterjedt betegség volt Magyarországon, amit sikerült néhány évtized alatt felszámolni, döntően a lecsapolásoknak köszönhetően.

A magyar járványügyi szakemberek és parazitológusok biztosak benne, hogy a malária újra meg fog jelenni Magyarországon – véleményük szerint ennek csak az ideje lehet kérdés. A meleg és nedves időjárás ideális a fiatal szúnyogok kifejlődéséhez és túléléséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top