Egészség

6 érdekesség a hajadról, amikről nem tudtál

Szerinted mennyire erős az emberi hajszál? Mernél fogadni az ellen, hogy egy hosszú hajú ember hajkoronája elbír egy autót?

Számtalan érdekes információ látott napvilágot a hajról. Tudtad, hogy attól függően változik a hajszálak száma, hogy kinek milyen színű a haja? Na és azt gondoltad volna, hogy a leghosszabb emberi haj, amit viselnek, több mint 6 méter hosszú? Összeszedtünk néhány olyan igazán meglepő tényt, amelyet ha még nem hallottál, most biztosan csodálkozva olvasol majd.

  • Hogy miért jó szőkének lenni? Nem, még csak ne is jusson más eszedbe, mint az a tény, hogy a szőkéknek van a legtöbb hajszála a statisztikák szerint. Ugyan átlagban vékonyabbak ezek a hajszálak, mégis közel 40 ezerrel több van belőlük, mint a barnák esetében, akik 100 ezer szállal büszkélkedhetnek. A legkevesebb hajszállal a vöröseket áldotta meg a sors, ők átlagban 85 ezret birtokolnak.
  • Láttál már olyan kísérletet, ahol emberi hajjal emelnek meg autókat? Ha azt gondolod, ez szemfényvesztés, messze jársz az igazságtól. Ugyanis az emberi hajszál nagyon-nagyon erős. Ha egy hosszú hajú ember összes haját vesszük, az akár több tonna súlyt is elbír. Nem csalás, nem ámítás, ez a kemény valóság.
  • A leghosszabb női hajat Kínában mérték: az 5,5 méteres hajcsodát 30 év alatt növesztette gazdája. A pasik közül eddig a 6,8 méter hosszú haj volt a befutó.

  • Az átlagos haj egy hónap alatt hozzávetőleg 1 centit nő. Nyáron és alvás közben a legintenzívebb a haj növekedése, ezért ha gyorsan szeretnél hosszú hajat, vagy aludj sokat, vagy élj olyan helyen, ahol örök nyár van. A tréfát félretéve: ha egy ember egész életében növekedő hajszálait egymás mögé raknánk, azok több, mint 15 kilométert tennének ki. Ugye milyen hihetetlen?
  • Te tudod, mikor beszélhetünk hajhullásról? Bármilyen rémisztő, a napi 50-90 hajszál elvesztése teljesen normálisnak számít. Így nincs ok az aggodalomra, hacsak nem emelkedik a kihulló hajak száma.
  • Mit gondolsz, a hajszálad megmondja, hogy nő vagy, vagy esteleg férfi? Bár a legtöbben azt gondolnák, hogy igen, de az, hogy milyen nemű a hajszál tulajdonosa, nem derül ki belőle az elemzésből annak ellenére sem, hogy sok más információt kiolvasnak abból a tudósok. Az etnikai hovatartozás például egyértelműen megállapítható belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top