Egészség

Fontosabb lett az üzlet, mint a műtőasztalon fekvők élete

Úgy módosították a kórházak műtéti textiliáinak közbeszerzési szabályzatát, hogy csak egy BV-közeli cég legyen képes teljesíteni a feltéteket. Viszont a módosítással akár betegek élete is veszélybe kerülhet.

Akár emberéletbe is kerülhet az a közbeszerzési módosítás, ami után egy pályázaton a valós piaci szereplők helyett egy Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához (BVOP) közeli cég lehet csak a nyertes. A BVOP a Bács-Kiskun megyei kórházak számára keres nyílt közbeszerzésen beszállítót, aki egyszer használatos, steril műtéti textíliákat szállítana az intézményeknek.

A Napi.hu szerint a közbeszerzési kiírást úgy módosították, hogy megfeleljen egy olyan vállalkozás is, amelyik gyárt ugyan kórházi textíliákat, csak nem az eredeti előírásnak és a kórházak korábbi kérésének megfelelőt.

Míg korábban a specifikációban, a minimumkövetelmények meghatározásánál az ajánlatkérő előírta, hogy a betegizoláló lepedők anyaga három-, illetve néhány tételnél kétrétegű legyen, rendkívüli nedvszívó és vízzáró réteggel, hogy megfelelően sterilen tarthassa a műtéti területet, s pontosan előírta a rétegekkel szemben támasztott követelményeket, most ezekkel funkcionálisan egyenértékűvé tett olyan technológiával készült alapanyagokat (SMS, SMMS, SMMMS), amelyek nedvszívó, nedvességmegtartó tulajdonságai az elvárt követelményeket nem teljesítik – hívja fel a figyelmet a Napi.hu cikkében Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A szövetség információi szerint a kórház által összeállított műszaki specifikáció alapján az SMS (SMMS és SMMMS) technológia alkalmazásával készülő termékek nem jöhettek volna szóba steril műtéti textilként, de a BVOP a kórház igényei ellenére vélhetően azért módosította a kiírást, mert a BV Holding cége, az Adorján-Tex Kft. csak SMS (SMMS és SMMMS) technológiával készülő termékek gyártását, illetve szállítását tudja megoldani.

Figyelmeztetnek arra is, hogy ez a betegellátás biztonságára már olyan kockázati tényező, amit a szövetség véleménye szerint nem lenne szabad felvállalni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top