Egészség

Lejár a türelmi idő: novembertől sokan maguk kötelesek fizetni a tb-jüket

Október 31. után már kötelesek maguk után fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (köznyelv szerint a tb-t) azok, akik már befejezték a tanulmányaikat, de még nem sikerült elhelyezkedniük.

Több mint tízezer diák fejezte be idén nyáron a tanulmányait, sokan azonban nem tudnak rögtön elhelyezkedni. Ezt mutatja az is, hogy a KSH legutóbbi adatai szerint a 15 és 24 év közötti korosztály munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki.

Október 31-én lejár a diákigazolványok érvényessége, ezzel együtt a 45 napos türelmi határidő is, így akinek már megszűnt a tanulói/hallgatói jogviszonya, és nem tudott elhelyezkedni, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, a tb összege pedig idén 7110 forint havonta.

Ez azonban csak arra vonatkozik, aki nem biztosított, és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

(via Pénzcentrum.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top