Egészség

Cukorbetegek és a „mentes” étkezés (x)

Hogyan táplálkozz cukorbetegként, ha allergiás vagy érzékeny vagy bizonyos élelmiszerekre? Laktózintoleránsként mit fogyassz tejtermék helyett? Milyen pékárut válassz, ha gluténérzékeny vagy?

Az utóbbi években mindannyian próbáltunk már bevezetni különböző korlátozásokat az étrendünkben, de legalábbis biztosan van olyan barátnőnk, ismerősünk, aki speciális étrendet követ. Kerüljük a cukrot, mert éppen elszántan fogyókúrázunk. Lemondunk a gluténtartalmú ételekről, és kenyérsütő gépet veszünk. Csak laktózmentes termékeket fogyasztunk, repül a hűtőből a tejszín, hogy átadja a helyét a kókusztejnek vagy zabtejnek. Keressük a legegészségesebb étrendet, és a különféle „mentes” táplálkozási trendek különösen annak tűnnek. De mi van akkor, ha egyszer csak hirtelen megkapjuk a kettes típusú cukorbetegség diagnózisát?

Frissen diagnosztizált cukorbetegként persze megtanulunk pár alapszabályt: a sikeres vércukorkontroll érdekében a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek, édességek és különféle szószok, cukrozott üdítők, finomított szénhidrátok tiltólistára kerülnek. Étrendünket ezentúl elsősorban a zöldségekre, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekre, sovány húsokra, tejtermékekre kell alapoznunk.
De hogyan tartsa az étrendet egy cukorbeteg, aki allergiás vagy érzékeny bizonyos élelmiszerekre? Laktózintoleránsként mit fogyasszon tejtermék helyett? Milyen pékárut válasszon, ha gluténérzékeny? Mi a dietetikus véleménye a cukorbetegeknek ajánlott édességekről és édesítőszerekről?

Tanácsok cukorbetegeknek a gluténmentes étrendhez
Gluténérzékeny cukorbetegeknek és minden cukorbetegnek, aki meggyőződésből gluténmentes étrendet követ, érdemes alaposabban megismerni a különféle alternatív liszteket, mert nem mindegyik illeszthető be a cukorbetegek étrendjébe. Manapság már egyre többféle gluténmentes pékárut lehet vásárolni, és a bioboltokban is többféle gluténmentes liszt is kapható.
De hogyan igazodjunk el közöttük? A „gluténmentes” jelölést olvasva a címkén naiv vásárlóként automatikusan megkönnyebbülünk, mintha ez egyet jelentene az adott élelmiszer diétás jellegével, alacsony szénhidráttartalmával – pedig ez sajnos tévedés. Valójában a cukormentes, de magas keményítőtartalmú puffasztottrizs-szelet, kölesgolyó, instant pelyhek, gluténmentes lisztkeverékek glikémiás indexe magas, azaz gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak. Ez eredményezhet magasabb inzulinszintet, ingadozó vércukorértékeket, fokozott éhségérzetet is.

A burgonyakeményítővel, kukorica- és rizslisztből készült kenyérfélét a dietetikus nem ajánlja, mivel ezeknek még a búzaliszténél is magasabb a szénhidráttartalma és a glikémiás indexe, így a vércukorszintet gyorsan emelik meg. Az olajos magvak – mandula, mák, lenmag – teljes vagy zsírtalanított őrleményének hozzáadásával, gluténmentes alapanyagból, például köleslisztből, amarántból vagy épp gesztenyelisztből készült pékáruknak magas a rosttartalmuk, szénhidráttartalmuk pedig jelentősen alacsonyabb a hagyományos lisztekénél. Így a magas keményítőtartalmú klasszikus termékek helyett ezeket fogyasszuk. És még egy jó tanács: vásárláskor mindig ellenőrizzük a szénhidráttartalmat, a rosttartalmat és az energiatartalmat is! 

Laktózmentes tejtermékek cukorbetegeknek
A dietetikus hangsúlyozza, hogy a laktózmentes tejtermékekkel kapcsolatban minden cukorbetegnek tudnia kell, hogy ezekben a tejcukor – lebontva – benne marad, így még jobban is emelhetik a vércukorszintet. A mandulatej, kókusztej, szójatej megfelelő választás lehet a laktózmentes étrendet követő cukorbetegek számára. Mivel ezen termékekben gyakori a hozzáadott cukor, ezt mindig figyeljük a címkén. A tejszínt helyettesítő növényi krémek általában alacsony szénhidráttartalmúak, sütésnél-főzésnél is jól használhatók.

Édes csalódások
A cukorbeteg által is fogyasztható édességekkel, cukorpótlókkal is vigyázni kell! A cukorhelyettesítők egy részének (például maltitnak, szorbitnak, xilitnek) nem is kevés a szénhidráttartalma, amelyet ugyanúgy be kell számítani a napi bevitelbe. A természetes eredetű, divatos növényi szirupok, gyümölcskivonatok is magas cukortartalmúak, így ezeket sem ajánlott fogyasztani. A cukormentes csokoládék, nápolyik, müzliszeletek, gabonapelyhek energiatartalma jelentős, sokszor a nagyobb zsírtartalom miatt magasabb a normál verzióénál, és ha cukor nincs is bennük, szénhidráttartalmuk nagyon is beszámítandó. Így ezeket inkább csak kis adagban megengedett nassolnivalónak tekintsük, ne erre alapozzuk például a kis étkezéseket. Helyettük kevés gyümölcsöt, sovány tejterméket, magas korpatartalmú kekszet, pékárut, esetleg kis adag olajos magot (diót, mogyorót, mandulát) válasszunk tízóraira vagy uzsonnára.

Kattints ide, ha még több, cukorbetegeknek szóló cikket szeretnél olvasni!

Kattints ide, ha meg akarod ismerni a cukorbetegeknek ajánlott Diabess-Györgyteát, amely 100%-ban gyógynövényekből áll, és Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember szabadalma!

Gyuri bácsi cukorbetegeknek ajánlott gyógynövényteái a készlet erejéig 20% kedvezménnyel kaphatók. Kattints ide, ha érdekel!  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top