Egészség
Szponzorált tartalom

Ez a rákfajta sokáig tünetementes

Magyarországon 2009 óta létezik a „Movember jelenség”, aminek leglátványosabb eleme, hogy a férfiak egy része bajuszt növeszt a hónapban. De sokkal több van mögötte, mint az elsőre látszik.

Mi is a movember és honnan ered?

Az egész 1999-ben Ausztráliában kezdődött, amikor egy baráti társaság tagjai abban állapodtak meg, hogy bajuszt fognak növeszteni, és november végéig meg is hagyják. Az arcszőrzet növesztésének csupán másodlagos célja volt, hogy divatba hozzák ezt az elhanyagolt típust, elsődleges céljuk az volt, hogy vállalásukkal adományokat gyűjtsenek. A ma is érvényben lévő movember kampány 2004-ben kezdte meg életét, amikor Melbourne-ben 30 férfi vállalta, hogy 30 napig nem vágja le a bajszát. A kezdeményezés egyben figyelemfelhívás a prosztatarákra és a férfi depresszióra. Magyarországon 2008 óta van jelen a movember mozgalom, ami mára novembert a férfi egészség hónapjává emelte.

Miért pont „movember”?

Az elnevezésnek két oka is van. Október a mellrák elleni harc hónapja, ami a nők esetében a leggyakoribb rákos megbetegedés. Mivel a férfiaknál a rákos megbetegedések második leggyakoribb fajtája a prosztatarák, egy egész hónapot szentelnek a betegségre való felhívásra. Az angol „mustache” (bajusz) és a november hónap összevonásával keletkezett a movember kifejezés. A mozgalom szlogenje: Növessz bajuszt, ments meg egy manust! (Angolul: Change the face of man’s health!)

A prosztatarákról is szól

A prosztatarák esetében az életkor komoly veszélyfaktor, minél idősebb egy férfi, annál nagyobb az esélye a betegség kialakulására. Ez persze nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag az idős férfiakat érinti a betegség, ezért érdemes – főleg 50 éves kor felett – évenként szűrővizsgálatra járni. Magyarországon évente 4500 új prosztatarákos megbetegedést diagnosztizálnak a magyar Rákregiszter statisztikája szerint, melyből 1500 betegen már nem tudnak segíteni. Ha a betegséget korai stádiumban észlelik, akkor a gyógyulás esélye nagyon magas, mivel az időben diagnosztizált betegek 90%-a túléli a betegséget. – hangoztatja Prof. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. Nem ilyen jó az arány akkor, amikor a betegnek már tünetei vannak, és a prosztatarák későn kerül felismerésre.

A betegség tünetei

Azon alattomos betegségek közé tartozik a prosztatarák is, melyek a korai fázisban teljesen tünetmentesek. Ezért fontos a megelőzés! A prosztatarákra utaló tünetek közé tartozik a gyakori vizelési inger, mely különösen éjszaka jelentkezik, de a tünetek között szerepelhet a nehezen induló vagy szakadozó vizelés, égető, csípő fájdalom vizelés közben. A nagyon súlyos esetekben akár vér is lehet a vizeletben, az előrehaladott, metasztatikus prosztatarák derék- és végtagfájdalommal is társulhat. Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal szakorvoshoz kell fordulni!

A szűrővizsgálat az első lépés az egészséghez

Bár orvoshoz járni senki sem szeret, a megelőzés fontos, ezért a szűrővizsgálatokat nem szabad elhanyagolni. Ha a családban elfordult már a prosztata rosszinulatú tumoros betegsége, akkor az első vizsgálatot 40 éves kor körül ajánlott elvégezni, de általánosságban 50 éves kor felett ajánlott évente prosztatarák-szűrővizsgálatra járni. A vizsgálatok egy vérvétellel kezdődnek, a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) értékből következtetni lehet a prosztata esetleges megbetegedésére. A vérvizsgálat eredményével a beteg részt vesz az urológiai vizsgálaton, majd az orvossal konzultálva teszik meg a következő lépéseket.

A prosztata egészsége

Általános egészséges életmód fenntartásával sokat lehet a prosztata egészségén is segíteni. Rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás mellőzése pozitívan befolyásolja a prosztata egészségét is. Ezen kívül a megelőzésben segíthet néhány gyulladáscsökkentő hatással bíró táplálékkiegészítő is, például a tökmag és tökmagolaj, kisvirágú füzike, csalán, szója és fűrészpálma kivonatokat tartalmazó készítmények. De ezek a jótékony hatású kiegészítők nem pótolják a szakorvosi ellátást!

A Humán Papilloma vírus (HPV) a férfiakat is érinti

A férfi egészség nem csupán azt jelenti, hogy ha köhögünk, orvoshoz kell menni. Oda kell figyelni azokra a lehetséges fertőzésekre is, amiket a férfiak nem látnak és nem is éreznek, de a nők és partnereik számára is komoly kockázattal jár. A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, az aktív szexuális életet élő emberek közel 80%-a átesik a fertőzésen akár ennek tudata nélkül (Ács N et al, Orvosi hetilap 153. évf. Suppl 3-38; 2012), mert végül az immunrendszere legyőzi. A vírus a férfiak szervezetében is jelen lehet, ők legtöbbször tünetmentesek, olykor viszont náluk is okozhat nemi szervi szemölcsöt, ritkán hímvessző- vagy végbélrákot a HPV. Különböző vírustörzsekről beszélünk, más vírustörzs okozza a genitális szemölcsöket és a sejtelváltozásokat. Mivel egy nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megoldás az óvszer, a HPV elleni oltás és a szűrés kombinációja. Fontos, hogy mivel a férfiak esetében elenyésző számban okoz elváltozást vagy tünetet a vírus, a prevenciónak óriási szerepe van. A nőknek átadott HPV-fertőzés növelheti a partner méhnyakrákos megbetegedésének kockázatát. A HPV-szűrés során a bőrgyógyász vagy urológus először a léziókra (szemölcsökre, elváltozásra) utaló jeleket keres a bőrfelületen. Ezen túl a legtöbb szakrendelőben elérhető és kérhető az urológustól illetve a bőrgyógyásztól HPV-teszt elvégzése. A HPV-szűrés semmilyen kellemetlen vagy fájdalmas perccel nem jár, mégis megmentheti a te és partnered életét is!

A kampány sikeres!

A movember évről évre egyre nagyobb horderejűvé növi ki magát. Az urológusok arról számolnak be, hogy érezhető a mozgalom növekvő sikere, így november hónapban mindig több páciens keresi fel őket szűrővizsgálatok miatt, mint az év többi részében. Összefogásra is szükség van ahhoz, hogy a prosztatarák térhódítását megállítsuk, ezért novemberben mindenki figyeljen kicsit jobban oda a 45 év feletti férfi rokonaira, családtagjaira!

Az egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdés merülne fel benned, lépj kapcsolatba vele!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top