Egészség

Térképen keresheted meg, melyek a gyerekbarát kórházak Magyarországon

A TASZ térképes adatbázisában a gyerekbarát szempontok szerint értékelték a hazai kórházakat, és a szülők is minősíthetik az intézményeket.

Ha egy beteg gyerek kórházba kerül, a szülőnek alapvető joga, hogy a gyereke mellett maradhasson, de a gyakorlatban ez nincs mindig így. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kórházi adatbázisából megtudható, milyen ellátás és körülmények fogadják a gyerekeket és szüleiket a magyarországi kórházakban.

Az intézmények saját adatlappal jelennek meg az oldalon, és az alapvető információk és elérhetőségek mellett a gyerekbarát szempontok szerinti értékelés is látható. Emellett a kórházak színvonalát a szülők is tudják értékelni.

Az Index cikke szerint 15 kórház ért el kiváló minősítést a következő négy kategóriában: szülő-gyerek együtt ápolás, tájékoztatás, gyermekbarát környezet, pszichés támogatás.

Az adatbázist a kórházaknak küldött közérdekű adatigénylés alapján állították össze, a többi között arra voltak kíváncsiak, mennyire gyerekbarátak a kórtermek, vannak-e játékok, maradhat-e a szülő éjszakára, illetve elkísérheti-e a gyerekét a vizsgálatokra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top