Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Egészség

A spermát is károsíthatja, ha szeméttel fűt a szomszéd

A légszennyezés, különösen a levegőben szálló por rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez egy tudományos kutatás szerint.

Egy nemzetközi kutatócsoport Tajvanon azt vizsgálta, miként hat a férfiak egészségére a levegőben szálló por koncentrációja. A hosszú távú kutatásba 6500 15-49 év közötti férfit vontak be.

A férfiak 2001 és 2014 között vettek részt orvosi vizsgálatokon, amikor vizsgálták ivarsejtjeik minőségét – mennyiségüket, formájukat, méretüket, mozgásukat – az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó irányelvei alapján.

A NASA műholdas adatainak és egy új matematikai modellnek a segítségével a szakemberek megbecsülték az egészséget leginkább veszélyeztető legapróbb szállópor-részecskék (PM2,5) koncentrációját minden férfi otthona körzetében három hónapon át – ami megfelel annak az időszaknak, amennyi alatt az ivarsejt képződik –, majd két éven keresztül.

Szoros összefüggést mutattak ki a PM2,5 szintje és az abnomális formájú ivarsejtek között. A szállópor szintjének köbméterenkénti minden 5 mikrogrammos emelkedése a normális spermiumméret és -alak jelentős csökkenésével járt a kétéves időszakban.

Ugyanakkor megfigyelték a spermiumszám jelentős növekedését, ami valószínűleg egy kompenzációs mechanizmus lehet a méret és a forma káros hatásainak kivédésére – vélik a szakemberek, akik hasonló megfigyeléseket tettek a három hónapos időszak alatt is.

Hangsúlyozzák, hogy kutatásuk megfigyelésen alapul, így határozott következtetéseket, ok-okozati összefüggéseket nem lehet megállapítani belőle, és a kutatóknak nem voltak adataik arról sem, hogy a tanulmányba bevont férfiaknak korábban voltak-e nemzőképességi problémái.

Címlap

top