Egészség
Szponzorált tartalom

Most végre megmondják, mi történik a testünkkel

Európai szinten a magyar emberek számíthatnak az egyik legrövidebb élettartamra. Ezért nemcsak az okolható, hogy hatalmas arányban vannak nálunk a túlsúlyosak és a dohányosok, hanem az is, hogy hiányoznak a hatékony betegutak. Vagyis az emberek nem jutnak hozzá a megfelelő kezeléshez a megfelelő időben. Többek között azért nem, mert nagyon problémás nálunk az egészségértés. Lássuk, kik azok, akik segíteni próbálnak ezen!

Gyógyítható a cukorbetegség vagy a magas vérnyomásból adódó keringési probléma? Szinte mindegy akkor, ha az orvos hiába magyarázza el, hogyan működik a kezelés, mert nem fogjuk fel, mi áll a leleteinkben vagy nem értjük, miként kell a szakemberek utasításait alkalmazni. Arról nem beszélve, ha el sem megyünk időben a szűrésre… Körülbelül ezt jelenti az „egészségértés” fogalma. Merthogy az emberek egészségi állapota nemcsak azon múlik, milyen életmódot folytatnak, illetve hogy milyen az egészségügy rendszere. Hanem azon is, hogy a két fél megérti-e egymást. A laikusok átlátják-e, hogyan működik a saját testük, és az orvosok érthetően magyarázzák-e el azt. Vagy inkább hiszünk szakmainak tűnő weboldalak szépen hangzó félinformációinak…

Sajnos most inkább az utóbbi történik. Mint az a Szinapszis Kutató Intézet „Egészségértés” vizsgálatából kiderül, a magyar lakosság több mint felének rendszeresen gondja van az egészségügyi információk értelmezésével. Ami azért baj, mert ezek az emberek kisebb eséllyel tudják elkerülni a betegségeket, nem jutnak időben orvoshoz vagy épp nem találják meg azt a kezelést, amelyik leginkább megfelelne az állapotuknak. Érdekes az is, hogy a magyarok három alkalomból kétszer nem valós segítséget kérnek, hanem a neten keresnek rá a tüneteikre, márpedig az ott fellelhető információk 78 százaléka komolytalan.

Rengetegen – alapítványok, bloggerek, orvosok, gyógyszerészek, kórházi osztályok, újságírók – vannak azonban, akik tesznek azért, hogy ez változzon. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) most őket jutalmazta – immár másodszor – a „Nekem szól!” Egészségértés díjjal. A pályázatra 2017. január 1. és 2017. október 15. között Magyarországon futó programokkal, öt kategóriában lehetett nevezni, és rekordszámú, 106 pályamű érkezett be. Szóba jöhetett minden olyan akció, amely segíti a laikusok, páciensek egészségügyi tájékozottságát. Informatív betegtájékoztató kiadványoktól kezdve honlappal, Facebook-oldallal, mobilapplikációval, komplex kommunikációs programokkal, oktatással vagy bármi más, jól működő tevékenységgel egyaránt lehetett nevezni.

Az alacsony szintű egészségértés nemcsak az egyén számára kedvezőtlen, de az egészségügyi rendszer forrásainak pazarlásához is vezethet

– hangsúlyozta Thomas Straumits, az AIPM elnöke a díjátadó esten.

Az „Egészségügyi és oktatási intézmények” kategória nyertese, egyben a fődíjas az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza lett. Betegedukációs programjukat fejlesztették bárki által, bármikor megtekinthető oktatófilmekkel, amelyek közvetlen hangvételben szólnak a páciensekhez anélkül, hogy az orvosi szaknyelvet túlzásba vinnék.

A mi feladatunk, hogy segítsük a betegeket az elfogadásban, életmódváltoztatásban, saját működésük és lehetőségeik megértésében

– mondta el dr. Ferenc Mária vezető főorvos.

Az „Egészségügyi szakemberek” kategóriában az első helyezést dr. Dér Péter gyógyszerész nyerte el a mogyoródi Kígyó Gyógyszertárból. Ő olyan Facebook-csoportot hozott létre, ahol kollégáival együtt tájékoztatják a zárt csoport tagjait különböző egészségügyi problémákról – itt bárki valóban megkérdezheti gyógyszerészét.

Velünk rengeteg páciens találkozik, ezért ebben óriási lehetőségek rejlenek

– fogalmazta meg a győztes.

A „Betegszervezetek” kategóriában az első helyezést a Ritka Betegek Országos Szövetségének Mentőöv elnevezésű programja kapta, amely érintetteknek és hozzátartozóiknak nyújt hiánypótló tájékoztatást.

Nyolcezer ritka betegség létezik, ami óriási tömeget érint. Ők nem egyszerűen „csak” betegek, speciális a helyzetük

– mondta el dr. Pogány Gábor elnök.

A „Társadalmi, állami és gazdálkodó szervezetek” kategóriában a Szív City kapott díjat. Ez egy virtuális közösség, bárki tagja lehet, aki képes elsősegélyt nyújtani hirtelen szívmegállás esetén. Ha köztéren ilyesmi történik, nemcsak a mentők érkezhetnek ki, de a rendszer addig is riasztja a közelben elérhető, kiképzett civileket. Így évente akár huszonötezer esetben tudnak életet menteni országszerte.

Az „Újságírók és bloggerek” kategóriában Balavány György lett a nyertes, aki családi érintettség miatt kezdett cikksorozatot írni az öngyilkosság megelőzési lehetőségeiről. A 24.hu újságírója így beszélt az átadón:

Naponta öt ember próbálkozik ezzel a tettel, és öten közülük sajnos befejezetten. Fontos, hogy ne bélyegezzük meg őket. Nem kapták meg a segítséget a megfelelő pillanatban, pedig mindannyian adnak jeleket. A cikksorozat célja éppen az, hogy felismerjük ezeket. Van kiút, van gyógyulás, hiába tűnik úgy sokszor, hogy nincs más megoldás.

A pályázat különdíjasa az Egészségkommandó lett, amely szakmailag értékeli az interneten fellelhető egészségügyi oldalakat, és tájékoztatja az olvasókat arról, hogy melyek azok a források, amelyeknek hihetnek.

 

A nők egészségértése úgy harminc százalékkal magasabb szintű a férfiakénál – mondta a Nők Lapja Cafénak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. – Ez valószínűleg azért alakult így, mert hagyományosan a nők a szervezők, döntéshozók, irányítók a családi kérdésekben, így az egészséggel való törődés is leginkább rájuk hárul. A férfiak hajlamosak csak akkor szólni, ha már nagy a baj. Viszont ezzel együtt is azt mondhatjuk, hogy sajnos Magyarország különösen elmaradott ebben a dimenzióban, bár az egészségügyi kérdések nem megfelelő értelmezése a világon mindenhol probléma.”

Holchacker Péter szerint nemcsak a laikusoknak kell ebben fejlődni, de a szakembereknek is, sajnos azonban lassan változik a kommunikációs oktatás fontossága az egyetemeken. „Sok munka kell ahhoz, hogy az elhidegült, távolságtartó, latinul beszélő orvosi magatartástól eljussunk a partneri viszonyig. Épp ezért jó látni, hogy sokan önálló akcióba kezd, például weboldalakat, Facebook-csoportokat hoznak létre. Az idei év tanulsága ez: a szakemberek is egyre inkább tudják, hogy feladatuk van e téren. A félinformációk világában, ma, amikor egy blog képes akár hárommilliós elérést produkálni, a hiteles információ felértékelődik.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top