Egészség

„Csak annyit kérünk karácsonyra, hogy apu élhessen”

Miután kiderült, hogy édesapjuk halálos beteg, a négyéves kislány és nyolcéves bátyja online gyűjtésbe kezdett az interneten. A céljuk az, hogy bejuttassák édesapjukat arra a kísérleti kezelésre, ami már több hasonló betegnél bizonyított.

A 36 éves brit férfi, Matthew Dons tavaly tudta meg, hogy gyógyíthatatlan vastagbélrákban szenved. „Egy csúnya hasmenéssel kezdődött a dolog, ám a tünetek miatt kezdetben még egyáltalán nem aggódtam. Azt hittem, egy korábbi fertőzés szövődménye a hasmenés, és hogy idővel majd szépen elmúlik. De nem így lett” – idézi a Daily Mail című brit bulvárlap a kétgyermekes apukát.

Miután tünetei nem javultak, Matthew orvoshoz ment, ahol néhány vizsgálat után kiderült, rákja van. „Nem akartam hinni a fülemnek. A családomban korábban még sosem volt ilyen típusú rák, az orvosomnak hosszú percekig kellett győzködnie arról, hogy nem tévedésről van szó.” Néhány héttel később az is kiderült, hogy Matthew daganata már áttétet adott a májba, a környező nyirokcsomókba és a hashártyára is.

apuka, gyógyulás, kislány

Kép forrása: Daily Mail

„Ekkor derült ki, hogy tulajdonképpen gyógyíthatatlan. Mikor az orvosom közölte, összeomlottam” – vallja be a férfi, akinek egyetlen reménye arra, hogy valamivel több időt tölthessen gyermekeivel, egy kísérleti kezelés, az úgynevezett protonterápia, ami hasonlít a sugárterápiához, ám sokkal hatékonyabb és kevésbé megterhelő.

A kezelés cserébe méregdrága: 30 ezer fontnál is többe kerül. A család minden módon igyekszik előteremteni a pénzt, még a pár két kisgyereke is gyűjt: a négyéves Jessica és a nyolcéves Edward online adománygyűjtő kampányba kezdett, hogy a netezők segítségével gyűjtsék össze a szükséges pénzt.

Edward már elég idős ahhoz, hogy értse és felfogja, mit jelent egy halálos betegség. Amikor erről beszélgetünk, kikéri a tanácsomat, hogyan viselkedjen majd a húgával és édesanyjával, ha én már nem leszek. Hogy mit jelent az, hogy ő lesz a férfi a házban. Szívszaggató ez az egész” – mondja az apuka, aki egyelőre nem adja fel, bár kétségbeejtő a helyzete.

Azt mondja, amíg csak lehet, küzd, hiszen ebben az életkorban fél év is rengeteg, amit még a gyerekeivel tölthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top