Egészség

Sperma segítségével harcolnak a rákkal az orvosok

Mostantól nem csak a reprodukciós örökítőanyag hordozása és a petesejt megtermékenyítése lehet egy-egy hímivarsejt feladata, hanem kemoterápiás szerrel ellátva rákos sejtek célzott likvidálására is használható.

Azon munkálkodik egy leibnizi kutatócsoport, hogy a kemoterápiás szert célzottan a tumoros sejtekhez juttassák el, amivel csökkenthető lenne a kemoterápia számos mellékhatása, és nem lenne hatással a kezelés az egészséges sejtekre.

Kísérletükben a férfi hímivarsejtek juttatták el a kemoterápiás szert a reprodukciós csatornában kialakult rákos sejtekhez, igen meggyőző eredménnyel: a tumorok felé úszó, kemoterápiás szerrel ellátott spermák a rákos sejtek 87 százalékát elpusztították három nap alatt – írja a HVG.

A kutatócsoport vezetője, Haifeng Xu szerint a spermarobotokat a női reprodukciós szervek más betegségeinek, például az endometriózisnak a gyógyításához is felhasználhatják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top