Egészség

Vizitdíjat szednek a pilisi betegektől, a kismamák és a gyerekek is fizetnek

A Pest megyei településen 300 forintot kell fizetni alkalmanként, ami több alkalom esetén a rászorulóknak havonta komoly kiadást jelenthet.

Önkormányzati rendelet írja elő Pilis településen, hogy egészségügyi költség-hozzájárulást kell fizetni annak, aki orvoshoz megy. A 300 forintos vizitdíjat mindenkinek meg kell fizetnie, és bár a szabályozás szerint lehet mentességet kérni, a rossz egészségi állapotban, szegény körülmények között élő romák közül csak néhányan kapnak felmentést – írja a 168 Óra.

Egy, a településen élő romák életkörülményeit jól ismerő egészségügyi szakértő szerint a krónikus betegségek miatt egy-egy családnál akár két-háromezer forintos kiadássá is duzzadhat a 300 forintos vizitdíj. Szerinte felháborító, hogy a kismamáknak, a gyerekeknek és a krónikus betegeknek is fizetniük kell, ráadásul csak kevesen tudják, hogy kedvezményt is kérhetnek.

A komfort nélküli faházakban, víz és gáz nélkül élők körében gyakoriak a betegségek, amelyeket ha nem kezelnek rendszeresen, a páciensek még rosszabb állapotba kerülnek. A helyzet rendezése érdekében nemrégiben a polgármesterrel egyeztettek a Pilisi Civilek képviselői.

Noha a beszámolók szerint Hajnal Csilla is belátta, mennyire aggályos a helyzet, a lapnak azt mondta, hogy nincs napirenden a vizitdíj újraszabályozása. Válaszából az derült ki, hogy az orvosi intézményt azért tartja fenn a település, hogy a betegeknek ne kelljen Ceglédig vonatozniuk. A működéshez viszont szükséges a hozzájárulás.

A polgármester arra nem tért ki, hogy mi lesz a kismamák, gyerekek vizitdíjával. Megjegyezte, hogy lehet felmentést kérni a díj alól, ám azt nem közölte, erre hogyan van lehetőség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top