Egészség

Alig látnak beteget az orvostanhallgatók

Nem ritka, hogy gyakorlati órák maradnak el, mert az orvosra a műtőben van szükség. A pluszfeladatok mellett anyagilag sem nyújt előnyt az oktatói pálya.

Az orvoshiány nemcsak a betegellátásban okoz komoly gondokat, hanem az orvosképzésben is: fontos gyakorlati órák maradhatnak el, mert az adott orvosra inkább a műtőben van szükség – írja az Abcúg.

Miközben egyre kevesebb orvos dolgozik Magyarországon, a hallgatók száma emelkedett, vagyis egy oktatóra több hallgató jut, ami a tanítás színvonalára is kihat.

Nem ritka, hogy az orvos nem jelenik meg a gyakorlati órákon, vagy frissen végzett orvosok, rezidensek pótolják őket. Előfordult, hogy egy csoportnak csupán 2 sebészeti gyakorlata volt egész félévben, a többin nem jelent meg az oktató, mert műtött.

Az egyetemek orvosi karainak vezetői szerint ez nem tömeges jelenség, de elismerték, hogy maradhatnak el órák az orvosok leterheltsége miatt.

A rendszer sem igazán ösztönzi az orvosokat, hogy tanítsanak, van olyan oktató orvos, aki ugyanannyit keres, mint aki nem foglalkozik a hallgatókkal. Az sem jár jól, aki az egyetemen maradna oktatni-kutatni, mert az orvosok béremelése után jóval kevesebbet kereshet, mint a klinikumban dolgozó kollégái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top