Egészség

Endometriózisát vegánsággal gyógyította meg Viki

Czakó Viki azt mondja, hogy a vegán életmód meggyógyította saját testét és lelkét. Azóta a vegán ételek készítését művészi szintre emelte, új életmódja pedig egész életét átformálta.

Mikor döntöttél úgy, hogy vegán leszel?

Nem döntöttem el, hogy vegán szeretnék lenni, hanem 2012-ben már egy ideje nagyon rosszul voltam, és kiderült, hogy candidás vagyok. Tiltólistára került több étel: nem ehettem húsokat, tejtermékeket, puha sajtokat, tulajdonképpen a kemény sajtokon, tengeri halon és joghurton kívül alig maradt valami az ehető listámon. Ott álltunk, hogy ezt hogyan oldjuk meg, mert addig hagyományos magyar ételeket ettem, ezt tanultam otthon, az apukám egy budai étterem séfje volt a 90-es években, úgyhogy ebben a magyaros konyhában nőttem fel. Először megijedtem, de aztán arra gondoltam, hogy ez lehet valami jónak is a kezdete, új lehetőségek nyílhatnak meg előttem, ettől nem áll meg az élet, hogy máshogy kell ennem.

Jól is ment a diéta, élveztem azt, hogy kísérletezhetek a konyhában, annyi új ízt és ételt ismertem meg, hogy jó kalanddá vált. Jobban éreztem magam, szép lassan elkezdtem elhagyni a joghurtot és halakat is, így észrevétlenül, fokozatosan váltam vegánná

Milyen tünetei voltak a candidának?

Iszonyatosan hullott a hajam, tele voltam pattanásokkal, ez azért nőként eléggé megviselt. Fáradékony és depresszív voltam. A vegán életmódtól ezek a tünetek elmúltak, ám ekkor kiderült, hogy endometriózisom is van. Vérrel telítődött cisztákról van szó ilyen esetben, kis szigeteket alkothatnak, olyan tüneteim voltak tőle, mintha fel lennék fázva. Kórházba is kerültem miatta, megműtöttek. Másfél évvel a műtét után ugyanazok a tünetek előjöttek, újra endometriózisom lett, és arra jutottam, hogy drasztikus változtatásra van szükség, mert hiába a vegánság, ebben az életmódban is vannak junk foodok, csoki, chips, gumicukor, minden, ami ugyan vegán, de nem feltétlenül egészséges, én pedig mindezeket ettem addig. Ekkor zártam ki az étrendemből a glutént és a cukrot, nagyon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt ettem.

Egy napom úgy nézett ki, hogy reggelire ettem általában zabkását, de azt sem megfőzve, hanem előző este beáztattam hideg vízbe inkább, magokkal gyümölcsökkel, ebédre főtt étel, vacsorára meg saláta. Az lett a végeredménye, hogy felszívódott a ciszta, amire még az orvosok is rácsodálkoztak, mert elvileg csak műtéti úton gyógyítható. Másfél év eltelt azóta és tünetmentes vagyok. De nem úgy kell elképzelni, hogy csak üres salátaleveleket rágcsáltam ennek érdekében, hanem addigra már nagyon finomakat tudtam főzni egészségesen.

  • Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha az endometriózis tüneteit észleled magadon, nem biztos, hogy a vegán életmód neked is beválik! – a szerk.

„Felszívódott a ciszta, amire még az orvosok is rácsodálkoztak, mert elvileg csak műtéti úton gyógyítható.”

Ezek szerint általános tévhit, hogy ami vegán, az egészséges.

Abszolút nem így van. A vegán étrendnél ugyanúgy oda kell figyelni az egészséges összetevőkre, mint a húsos vagy vegetáriánus étrendnél. Mi most igyekszünk mindent egészségesen készíteni, például kikísérleteztük, hogyan lehet feketebabból brownie-t csinálni, ami elsőre elég meredeken hangzik, pedig nagyon finom belőle. Vagy készítünk nachos-t is úgy, hogy az ne legyen junk food.

Apukádtól ered, hogy így kísérletezel az ételekkel?

A szüleimtől, mert anyukám is nagyon szeret főzni, fél napokat a konyhában töltenek, együtt szoktak a telken halakat füstölni, kolbászt tölteni meg hasonló csodákat művelni. Kicsi koromban én is szakács akartam lenni, de lebeszéltek róla, mert rengeteg időt emészt fel, ha családod van, keveset lehetsz velük. Ezt meg is tapasztaltam apuval gyerekként. Úgyhogy végül közgazdász lettem, a szakács énemet pedig kiélem a konyhánkban és a blogomon. A férjem abszolút partner ebben, szeret főzni, és magától állt át a vegán életmódra. Nem erőltettem nála, hogy ugyanazt egye, mint én, csak szép lassan elhagyta azokat az ételeket, amiket én sem ehettem.

Mi a fő különbség a vegetáriánus és vegán között?

A vegetáriánusok húst, a vegánok viszont semmiféle állati eredetű ételt nem esznek. A vegán életmód nem kifejezetten csak az étrendre terjed ki, hanem arra is, hogy semmilyen módon ne használjuk ki az állatokat, és vigyázzunk a környezetünkre. Például nem eszünk mézet sem, vagy odafigyelünk arra is, hogy ne libatollal legyen megtöltve a párnánk. Nálam a kozmetikumok is olyanok, amikhez nem végeztek állatkísérleteket és nincs bennük állati összetevő, szerencsére ma már ehhez az információhoz könnyű hozzájutni. Elkezdtünk itthon is készíteni magunknak és a családnak natúr szappanokat, ami nagyon jó érzés, mert így pontosan tudjuk, mi van benne.

Már áthatja az életed minden szegletét a vegán szemlélet?

Nekem ez abszolút sikertörténet, ha belegondolok, hogy úgy kezdtem, hogy csomókban hullott a hajam, papírvékonyak voltak a körmeim és tele volt a bőröm kelésekkel, és mindez rendbe jött. Lelkileg is jól vagyok, megszűntek a depresszív gondolataim. Nálam fordítva történt a vegánság, mint másoknál, akik azért lesznek vegánok, mert az állatokat szeretnék védeni. Én előbb átálltam az étrendre, hogy az egészségemet helyrehozzam, aztán lett fontos ennek az életmódnak ideológiája. Azóta pedig elvégeztem egy jógatanári és egy természetgyógyász tanfolyamot is, annyira az életem részévé vált ez a szemléletmód.

De mindegy, hogy ki miért lesz vegán, mert a végén ugyanaz a lényeg: megtalálni azt a megoldást, amivel nem ártunk az állatoknak és a környezetünknek. Az egész életünket átváltoztatta a vegánság onnan kezdve, hogy viszem a textilszatyrot magammal bevásárlásra, mert nem akarok műanyagszemetet termelni egészen odáig, hogy szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Próbálunk figyelni arra a helyre, ahova születtünk.

 

A többség fejében a zöldségalapú táplálkozás egyenlő azzal, hogy főzeléket kell enni salátával. De a blogodat elnézve ez egyáltalán nem ilyen egysíkú.

Nem, egyáltalán nem egysíkú. Ma például hamburgert akartam enni, de a férjem rábeszélt a chilis babra. Mindent el tudunk készíteni. Vannak trükkök, amikkel tudom helyettesíteni a tojást, cukrot, olyan alapanyagokkal, amik növényi eredetűek.

Mivel helyettesíted a cukrot?

Nádcukorral vagy kókuszvirágcukorral, illetve a növényi szirupokat használom. Sütiknél legtöbbször nagyon érett banánt szoktunk cukor helyett beletenni. Sokan összekeverik ezt is, hogy a gyümölcsök cukortartalma ugyanolyan, mintha kanállal ennéd a finomított cukrot, pedig egyáltalán nem így van. Máshogy szívódik fel, másképp működik a kettő a szervezetünkben. Szükségünk van a cukorra, csak nem a fehér, finomított formában.

Sokszor kialakul a húsevők és a vegánok között vita, te is részt veszel ezekben?

Nem, soha nem erőltetem senkire a vegánságot. Én is huszonsok évig ettem húst, anyukámék ugyanúgy megeszik, amit szoktak enni, sosem mondom azt, hogy a húsevés rossz, a vegán étrend pedig mindenek felett áll. Belső késztetés alapján kell megszületnie, hogy valaki vegán akar lenni. Már annak is örülök, ha valaki megkóstolja az ételeket, amiket készítek. Majd egyszer egy olyan szakácskönyvet fogunk kiadni, amiben a magyar konyhát átkonvertáljuk vegánra, ez most a következő célunk a vegánság útján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top