Egészség

Áttörést hozhat az influenza elleni küzdelemben egy japán gyógyszer

A gyógyszergyártó cég azt ígéri, hogy az új készítmény egyetlen nap alatt elpusztítja a vírust, és elég egyet bevenni belőle.

Egy japán gyógyszergyártó azt állítja, egyik kísérleti gyógyszerük áttörést hozhat az influenza elleni küzdelemben. A Sionogi nevű cég szerint a készítményből egyetlen dózis elég ahhoz, hogy a vírus rövid idő alatt elpusztuljon – írja az Origo.

A klinikai vizsgálatok során a kutatók azt tapasztalták, hogy a vegyület átlagosan 24 óra alatt kiírtotta a kórokozót a felnőttek szervezetéből. A ma is hozzáférhető antivirális gyógyszereknek (például: oszeltamivir) ehhez 72 órára van szükségük.

A cég szerint a baloxavir marboxil nevű kísérleti gyógyszer másik előnye, hogy elég egyet bevenni belőle. Az oszeltamivir esetében öt napig napi két dózisra van szükség a gyógyuláshoz.

Az új készítmény az influenza A és B típusánál is alkalmazható, Japánban legkorábban májusban lesz hozzáférhető a kezelés. Azt egyelőre nem tudni, hogy a világ többi részén mikor lesz kapható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top