Egészség

Nem attól függ, mennyi az önbizalmad, hogy hány kiló vagy

Trükkös dolog az önbizalom, mert lehet, hogy épp azért van túlsúlyod, mert kevés az önbizalmad, amire nem a fogyás a megoldás.

Ha azért fogyókúrázol, mert azt hiszed, majd attól lesz önbizalmad, hogy tíz kilóval kevesebbet mutat a mérleg, akkor ki kell ábrándítanunk, mert az egyiknek nem egyenes következménye a másik. Sokszor eleve azért alakul ki a túlsúly, mert kevés az önbizalom, amit evéssel kompenzálunk. A túlevés, amitől aztán jönnek fel a kilók, egyfajta védekező mechanizmus, úgyhogy a fogyáshoz és a kilók normalizálódáshoz első lépésként pont az önbizalmadat kell felépíteni.

Nem egyszerű, mert amikor már túlsúlyos vagy, akkor érzed a negatív pillantásokat magadon, szinte hallod, ahogy összesúgnak a többiek a hátad mögött, hogy milyen nagy a feneked, és minden reggel, amikor a tükörbe nézel, olyan érzésed támad, mintha valaki másnak a testében lennél. Innen nehéz pont az önbizalmat építeni, amikor a nap minden percében azzal szembesülsz, hogy nem olyan a külsőd, amilyennek szeretnéd. Úgyhogy a negatív érzések ellen az evésbe menekülsz, és máris kész az ördögi kör, önutálattal fűszerezve.

Segítünk pár tippel, hogyan kerülj ki ebből a lefelé tartó örvényből és találj rá az önbizalmadra, hogy sikeres legyen a fogyókúrád.

1. Alakítsd át a negatív gondolatokat pozitívvá

Szó szerint fogalmazd át őket, sőt akár le is írhatod, ha úgy könnyebb. A negatív gondolatok még senkinek sem segítettek, hogy elérje a célját, úgyhogy ha felbukkan az agyadban, hogy „nekem ez nem megy”, akkor gyorsan írd át arra, hogy „mindent megteszek, hogy sikerüljön”. Vagy a „nincs időm arra, hogy mozogjak” helyett mondd azt magadnak, hogy „találok időt a mozgásra”.

2. Ne a múlttal foglalkozz

Mert mindig is duci voltál, mert csúfoltak az iskolában, mert beszólt a volt pasid, hogy milyen vastagok a karjaid… mindegyik egy kis darabot hozzátett az önbizalomhiányodhoz és a hízáshoz. A múltat hagyd meg a múltban inkább. és ne hagyd, hogy egy régi történet megakadályozzon abban, hogy átformáld önmagad testben és lélekben. Inkább gondolj rá úgy, hogy lehet, hogy mindig duci voltál, de nincs az kőbe vésve, hogy mindig az is maradj, a saját testedet te magad irányítod.

önbizalom fogyás hízás

Képünk illusztráció

3. Ne legyél olyan szigorú magaddal

Nem lehet egyik napról a másikra átállni teljesen általános étrendről egy olyanra, amiben semmi sincs, csak csirke meg saláta. Mert annak csak nagy zabálás lesz a vége. Inkább keresd meg azokat az ételeket, amik egészségesek de finomak, és ne ostorozd magad, hogy milyen béna vagy, amiért nem sikerül mindent megvonni magadtól. Nincs veled semmi baj, teljesen normálisan működsz.

4. Ne okold a génjeidet

Rá lehet fogni mindent a szüleinkre, gyakran meg is tesszük. és azt mondjuk, hogy az elhízás a génjeinkben van, hiszen apánk és anyánk is akkora volt, mint a ház. Pedig ez nem jó kifogás. Lehet, hogy erősebbek a csontjaid. vagy olyan a testalkatod, hogy könnyebben hízol, de az csak és kizárólag rajtad múlik, hogy ezt hogyan kezeled, azaz mit eszel és mennyit mozogsz. Nem születik mindenki tökéletes testtel, de mindenki ki tudja hozni önmagából a legjobbat.

5. Legyen terved

Nagyot dob az önbizalmadon, ha látod, hogyan haladsz a célod felé. Nyiss egy táblázatot. vagy legyen egy szép füzeted, amiben leírod a heti méréseidet, nemcsak a kilókat, hanem a centiket is. Mert gyakran a kilók nem mozdulnak, de közben a centik olvadnak le rólad. Már pár hét után látod majd, mennyivel jobban érzed magad csak ennyitől a bőrödben, még akkor is, ha messze van, hogy három mérettel kisebb nadrágot vegyél.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top